1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Pirkkalassa ei voikaan valita koronarokotetta: Ylen uutinen ruuhkautti kunnan puhelinpalvelun

Pirkkalan tartuntataudeista vastaavan lääkärin mukaan valinnanvaraa koronarokotuksissa ei ole, toisin kuin Ylen uutisessa tiistaina kerrottiin.

koronarokote
Koronarokotteita odottamassa pöydällä
Pirkkalassa noudatetaan THL:n linjaa siinä, mitä rokotevalmistetta millekin ryhmälle annetaan.Pasi Takkunen / Yle

Pirkkalassa ei pystykään valitsemaan, minkä koronarokotteen saa. Yle kertoi tiistaina, että tällainen valinta olisi Pirkkalassa mahdollista.

Ylen uutisessa sanottiin, että Pirkkala kertoo nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun) ne rokotuspäivät, joina käytettävästä rokotevalmisteesta kunta on saanut varmistuksen. Uutisessa sanottiin myös, että Pirkkalassa voisi saada haluamansa rokotteen, jos saa varattua ajan sopivalle päivälle.

Pirkkalan ja Vesilahden tartuntataudeista vastaavan lääkärin Jaakko Kivijärven mukaan rokotetta ei Pirkkalassa kuitenkaan käytännössä voi valita. Myös Pirkkalassa eri rokotevalmisteille on eri kohderyhmät.

THL:n ohjeiden mukaan Astra Zenecaa annetaan Pirkkalassa 65-vuotta täyttäneille. Tälle ikäryhmälle on erikseen oma verkkoajanvaraus, jossa rokotetta ei pysty valitsemaan.

Lisäksi erikseen on riskiryhmien 1 ja 2 ajanvaraus. Heille annetaan pääosin Pfizerin ja Biontechin rokotetta. Näille ryhmille voidaan antaa myös Modernan rokotetta, jos sitä on saatavissa.

– Verkkoajanvarauksiin on tarkkaan määritelty, mikä ajanvaraus on millekin ikäryhmälle tai riskiryhmälle, Kivijärvi sanoo.

Puhelinlinjat kuumina uutisen jälkeen

Ylen tiistaisen uutisen jälkeen Pirkkalan puhelinpalvelu on ruuhkautunut. Kivijärvi kertoo, että soittajat ovat pyytäneet, että voisivat saada jotakin muuta rokotetta kuin Astra Zenecaa, jos valinnanvaraa kerran on.

– Sieltä on tullut kovasti ilmoituksia, että haluan perua rokotusaikani, jotta voin saada tilalle jonkin toisen valmisteen, Kivijärvi kertoo.

Tällaista toivetta ei Pirkkalassa kuitenkaan voida toteuttaa. Kivijärven mukaan mahdollisuutta valmisteen vaihtamiseen ei ole.

Kivijärvi kertoo, että tiettyinä päivinä annettavien rokotevalmisteiden nimet haluttiin julkaista Pirkkalan nettisivuilla avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisäämiseksi.

Ennen kuin päiväkohtaisia rokotevalmistetietoja nettisivuilla julkaistiin Pirkkalan puhelinpalveluun tuli runsaasti kysymyksiä siitä, mitä rokotevalmistetta milloinkin annetaan. Tietojen julkaisu vähensi soittoja huomattavasti.

Pirkanmaan pandemiaryhmän puheenjohtaja, TAYSin johtajaylilääkäri Juhani Sand sanoi tiistaina, että rokotteista pyritään olemaan avoimia.

– On haluttu viedä toimintaa siihen suuntaan, ettei tulisi rokotuspaikalla tilanteita, että käydään katsomassa, mitä on tarjolla ja ellei miellytä, käännytään pois.

Nokialla valinta ajoittain mahdollista

Yle kertoi tiistaina myös, että Nokialla on ainakin joissain tilanteissa mahdollisuus vaikuttaa siihen, minkä rokotteen saa. Nokialla valinnanmahdollisuus johtuu ajanvarausjärjestelmän ominaisuudesta.

Nokian vs. hoitotyön johtaja Heidi Leppänen kertoi, että ajanvarausjärjestelmä tarjoaa ajoittain valittavaksi useamman koronarokotteen. Järjestelmää ei ole saatu muutettua niin, että rokotevalinta saataisiin piilotettua.

Artikkelia korjattu 14.4. klo 17.19: Rokoteajan voi Pirkkalassa toki perua esim. sairaustapauksen vuoksi, mutta rokotevalmisteen vaihto ei onnistu.

Lue lisää:

Oikaisu rokoteuutiseen 13.4.

Lue seuraavaksi