1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkohaudat

Vierumäen joukkohautojen vainajien DNA-tunnistus jäi tekemättä – nimettömät sisällissodan uhrit siunataan kirkkomaahan toukokuussa

50 vainajan tunnistamisesta luovutaan ainakin toistaiseksi. Joukkohautaus toteutuu Heinolassa toukokuun 29. päivä.

joukkohaudat
Heinolan keskustan hautausmaan punaisten 1918 sisällissodassa kaatuneiden muistomerkki.
Vuoden 1918 sisällissodan aikana Vierumäelle haudatut vainajat haudataan uudelleen Heinolan keskustan hautausmaalle. Kuvassa tuleva hautapaikka punaisten muistomerkin vierustalla.Markku Lähdetluoma / Yle

Vuoden 1918 sisällissodan aikaisten punaisten joukkohautojen siirto pois Versowoodin tehdasalueelta, Vierumäeltä on saamassa sinettinsä toukokuun lopulla.

Hautaustilaisuus Heinolan keskustan hautausmaalla järjestetään toukokuun 29. päivä. Vainajat haudataan sisällissodassa kaatuneiden punaisten muistomerkin viereen. Tilaisuuden toimittaa Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen.

Se, onko yleisöllä mahdollisuutta osallistua hautaustilaisuuteen ja missä määrin, selviää vasta myöhemmin, kertoo Heinolan teknisen toimen johtaja Harri Kuivalainen.

– Tilaisuudesta tehdään luonteeltaan rauhallinen, arvokas, kunnioittava ja myöskin ekumeeninen. Lähtökohtaisesti tilaisuus tulee olemaan avoin kaikille.

Tilaisuuden toteuttamisesta kerrotaan tarkemmin toukokuun puolivälissä.

Vierumäen joukkohauta Versowoodin tehdasalueen sisällä tasoitettuna kaivausten jälkeen
Tältä paikalta keskeltä Versowoodin tehdasaluetta kaivettiin esiin 50 vainajaa kahdesta joukkohaudasta.Markku Lähdetluoma / Yle

Jokaisesta vainajasta saatiin näytepalat DNA-tunnistusta varten

Jokaisesta vainajasta on saatu otettua luunäytteet, joiden perusteella voidaan yrittää DNA-tunnistamista, kertoo Vierumäen kaivauksia johtanut Muuritutkimuksen Kari Uotila.

– 44 vainajasta saatiin hyvät näytteet joko hampaista tai pitkistä luista sahaamalla. Lopuistakin saatiin jonkinlaiset näytteet otettua.

Vainajista tehdään piirrokset, tekstiileistä analyysit ja kaikki tiedot kootaan yhteen. Näytepalat vainajista on pakattu ilmatiiviisiin pusseihin ja laatikoihin, missä ovat tunnistetiedot.

– Vainajat haudataan tarkassa järjestyksessä, jotta myöhemmin on mahdollista DNA-tutkimuksen kautta tunnistaa vainajia. DNA-asiantuntijoiden arvion mukaan siihen ei nyt ole mahdollisuuksia.

Vierumäen joukkohautojen ohjausryhmä katsoo, että yli sata vuotta sitten kuolleiden henkilöiden, joiden lähiomaiset eivät enää ole elossa, tunnistaminen on mahdollista ainoastaan niin kutsutuilla uuden sukupolven DNA-menetelmillä.

Tällä hetkellä viranomaistahoilla Suomessa ei ole valmiuksia tämänkaltaisiin oikeusgeneettisiin tutkimuksiin, todetaan ohjausryhmän tiedotteessa.

Näytteitä hallinnoi Kansallisarkisto ja ne on toimitettu säilytettäväksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiloihin Helsinkiin.

Arkeologisissa kaivauksissa 19.10 – 27.11.2020 kahdesta joukkohaudasta löytyi yhteensä 50 vainajan jäänteet. Itä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) käsitteli Heinolan kaupungin ja Versowood Oy:n hakemuksen ja myönsi luvan siirtoon vuoden 2018 lopussa.

Itä-Suomen aluehallintoviraston siirtoluvassa ehtona oli vainajien tunnistaminen, mikäli se suinkin on on mahdollista.

Kansallisarkisto selvitti tutkimuksessa Vierumäen taisteluissa kaatuneita. Tutkimusten ja siirron kustannuksista on vastannut Versowood.

Suomen sisällissodasta Vierumäen taisteluista kertova kirja miehen kädessä
Kansallisarkisto selvitti Vierumäen joukkohautoihin haudattujen punaisten henkilöllisyyttä.Markku Lähdetluoma / Yle
Heinolan teknisen toimen johtaja Harri Kuivalainen katsoo kameraan, lähikuva
Harri Kuivalainen kertoo, että joukkohautojen siirto pois tehdasalueelta sai alkusysäyksensä jo vuonna 2016.Markku Lähdetluoma / Yle

Lue myös:

Vierumäen vuoden 1918 sisällissodan joukkohaudoista löytyi 50 vainajaa – Heli Särkkä toivoo saavansa isoisänsä haudatuksi kotiseudulleen

Lue seuraavaksi