Hyppää sisältöön

Piittaamattomuus tiedustelutiedosta, epäkelpoja varusteita – Raportin mukaan Capitolin poliisi oli useiden virheiden takia varautumaton tammikuun hyökkäykseen

Poliisia oli varoitettu, että vaalivilppiin uskovat presidentti Donald Trumpin tukijat saattaisivat olla uhka.

Sadat presidentti Donald Trumpin tukijat pääsivät tunkeutumaan sisälle kongressiin 6. tammikuuta kesken istunnon. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvalloissa useat erehdykset johtivat siihen, että kongressin poliisijoukot olivat valmistautumattomia kongressiin tammikuun 6. päivänä tehtyyn hyökkäykseen, kertoo Capitolin poliisin sisäinen raportti.

Raporttia ei ole julkistettu, mutta sen ovat nähneet muun muassa uutistoimisto AP, uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun) ja The New York Times -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Ne kertovat, että raportin mukaan Capitolin poliisi ei varautunut tarpeeksi, vaikka se oli saanut tiedustelutietoa siitä, että presidentinvaaleihin tyytymättömät silloisen presidentin Donald Trumpin tukijat muodostivat uhan. Poliisi sai varoituksen väkivaltaisuuksista vain kolme päivää ennen hyökkäystä.

Jo aiemmin kotimaan turvallisuuden ministeriö oli varoittanut Trumpia tukevasta nettisivusta, jossa oli kartta Capitolin alueella olevista tunneleista.

Poliisin johto myös ohjeisti olemaan käyttämättä järeimpiä mellakantorjuntakeinoja kuten tainnutuskranaatteja.

Lukuisia puutteita oli lisäksi poliisin rutiineissa, kuten ajantasaisen työvuorolistan ylläpidossa, koulutuksessa, ohjeistuksessa ja varustuksen kunnosta huolehtimisessa. Osa varusteista oli vanhaa, osa oli mennyt epäkelvoksi väärän varastoinnin takia.

Sadat Trumpin tukijat hyökkäsivät kongressiin, kun se oli vahvistamassa marraskuun presidentinvaalien tulosta eli Joe Bidenin vaalivoittoa. Trump väitti toistuvasti, että vaaleissa oli tapahtunut vilppiä. Mitään todisteita tästä ei ole ollut, ja Trump hävisi asiasta nostamansa oikeusjutut.

Mielenosoittajat ottavat yhteen poliisin kanssa Yhdysvaltain kongressilla 6.1.2021
Video kertoo tapahtumakulun Capitolilla - näin turvakamera, poliisikamera ja mielenosoittajia seuranneet kuvaajat tallensivat kongressin valtausta 6.1.2021
.
.