1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Antero Vartia

Oikeuskansleri: Antero Vartian Compensate-säätiön rahankeräysluvan käsittely on kestänyt kohtuuttoman kauan Poliisihallituksessa

Poliisi on epäillyt säätiön rikkoneen rahankeräyslakia, ja asia on syyteharkinnassa. Rikosprosessin takia säätiön rahankeräyslupahakemusta ei ole ratkaistu melkein puoleentoista vuoteen.

Antero Vartia
Kuvassa Compensate-säätiön perustaja, entinen Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia.
Antero Vartian Compensate-säätiö pyrkii torjumaan ilmastonmuutosta vapaaehtoisilla päästöhyvitysmaksuillaLaura Railamaa / Yle

Poliisihallitus on laiminlyönyt hallintolakia, kun se ei ole tehnyt päätöstä Compensate-säätiön rahankeräysluvasta, oikeuskansleri katsoo.

Vihreiden entisen kansanedustajan Antero Vartian Compensate-säätiö haki rahankeräyslupaa joulukuussa 2019. Samassa kuussa Poliisihallitus teki säätiöstä tutkintapyynnön, koska epäilee sen rikkoneen rahankeräyslakia.

Oikeuskanslerin mukaan hakemus on edelleen ratkaisematta, koska Poliisihallitus haluaa odottaa rikostutkinnassa olevan asian selviämistä. Asia on parhaillaan syyteharkinnassa.

Oikeuskanslerin mukaan hakemuksesta olisi pitänyt antaa muutoksenhakukelpoinen päätös kohtuullisessa ajassa.

Poliisihallitus ei ymmärtänyt sähköpostia lausuntopyynnöksi

Vartia pyysi kantelussaan oikeuskansleria tutkimaan, oliko Poliisihallituksen arpajaishallinto toiminut asianmukaisesti ja hyvän hallintotavan mukaisesti säätiön asioita käsitellessään.

Kantelun mukaan säätiö jätti jo marraskuussa 2018 Poliisihallitukselle sähköpostilla lausuntopyynnön siitä, tarvitaanko toiminnassa rahankeräyslupaa. Säätiö pyrkii torjumaan ilmastonmuutosta vapaaehtoisilla päästöhyvitysmaksuilla, joiden tuotto käytetään esimerkiksi metsityshankkeisiin.

Noin seitsemän kuukautta myöhemmin, kesäkuussa 2019, Poliisihallitus antoi lausunnon, jonka mukaan rahankeräyslupa tarvitaan.

Poliisihallitus katsoi lausuntopyynnön saapuneen vasta helmikuussa 2019. Lisäksi se vetosi siihen, että päästökompensaatio on uudehko ilmiö, joka vaati syvempää perehtymistä.

Oikeuskanslerin mukaan vaikutti siltä, että asian käsittely viivästyi, koska Poliisihallitus ei ollut ymmärtänyt marraskuussa 2018 lähetettyä sähköpostia lausuntopyynnöksi. Näin ollen oikeuskansleri katsoi, että asian käsittely Poliisihallituksessa oli aiheettomasti viivästynyt.

Lupahakemuksen saapuminen viivästyi teknisen ongelman takia

Vartia pyysi oikeuskansleria tutkimaan myös sitä, että arpajaishallinto teki tutkintapyynnön poliisille, vaikka säätiön rahankeräyslupahakemus oli samaan aikaan vireillä arpajaishallinnossa. Säätiö haki rahankeräyslupaa 5.12.2019, ja tutkintapyyntö jätettiin 11.12.2019.

Sisäministeriön mukaan rahankeräyslupahakemus ei ollut vielä saavuttanut arpajaishallintoa silloin, kun tutkintapyyntö tehtiin. Poliisihallituksen mukaan hakemuksen saapumisen viivästymisessä oli kyse tietoteknisestä ongelmasta, jolla ei kuitenkaan ollut merkitystä tutkintailmoituksen jättämiseen.

Päätöksessään oikeuskansleri kehotti Poliisihallitusta kiinnittämään huomiota asioiden viivytyksettömään käsittelyyn ja asianmukaiseen selvittämiseen sekä päätöksen antamiseen hallintolain edellyttämällä tavalla. Muilta osin kantelu ei oikeuskanslerin mukaan antanut aihetta hänen toimenpiteisiinsä.

Lue myös:

HS: Antero Vartia kanteli oikeuskanslerille Poliisihallituksesta, joka teki tutkintapyynnön hänen Compensate-säätiöstään

Poliisihallitus perustelee Antero Vartian säätiöstä tekemäänsä tutkintapyyntöä: "Olisi erikoista viranomaistoimintaa, jos ei puututtaisi"

Poliisihallitus on tehnyt tutkintapyynnön Antero Vartian johtamasta Compensate-säätiöstä

Antero Vartian perustama hiilipäästöjen hyvityspalvelu juuttui lakihetteikköön – "Epäselvä arpajaislaki vaikeuttaa ilmastotoimia"

Lue seuraavaksi