Hyppää sisältöön

Imatrankosken kirkko käy kalliiksi seurakunnalle – kirkkoneuvosto pohtii kirkosta luopumisen vaihtoehtoja

Kirkon katto vaatii mittavaa remonttia. Pelkät ylläpitokustannukset 100 000 euroa vuodessa.

Imatrankosken kirkko on yksi Imatran kolmesta evankelis-luterilaisesta kirkosta. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Imatran seurakunta on ajautunut ahtaalle Imatrankosken kirkon kanssa.

Imatrankosken kirkon vuotuiset ylläpitokustannukset ovat 100 000 euroa. Pelkästään katon korjaaminen maksaisi 300 000 euroa

Sisäilmaongelmista kärsivän kirkon kunnostaminen maksaisi kaikkiaan 1–1,5 miljoonaa euroa.

Samaan aikaan Imatran seurakunnan on pohdittava, miten rahoittaa ainakin samansuuruiset korjaukset myös sisäilmaongelmien vuoksi suljettuun Kolmen Ristin Kirkkoon.

Imatran seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Esa Hirvonen on todennut, että Imatrankosken kirkon kohtalosta tehdään päätös nykyisen valtuustokauden aikana. Asia on ollut esillä jo usean vuoden ajan.

Kirkosta luopuminen on kuitenkin vaikeaa ja hidasta. Se vaatisi erilaisia lausuntoja esimerkiksi museovirastolta, tuomiokapitulilta ja kirkkohallitukselta. Nopeimmillaankin se veisi useita vuosia.

Imatrankosken kirkolle on ideoitu uusia käyttötarkoituksia, kuten turisteille suunnattu Jääski-keskus, jossa pidettäisiin pari kertaa vuodessa karjalaishenkinen jumalanpalvelus sekä pienimuotoista kaupallista toimintaa. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Imatran seurakunnan kirkkoherra Arto Marttisen mukaan paras vaihtoehto olisi, että jokin toinen kristillinen yhteisö ostaisi kirkon tai sitä voitaisiin käyttää muuhun kirkkorakennukselle sopivaan tarkoitukseen.

Yksi ideoista on ollut uuden omistajan hallinnoima Jääski-keskus, jossa pidettäisiin pari kertaa vuodessa karjalaishenkinen jumalanpalvelus sekä pienimuotoista kaupallista toimintaa.

– Ongelmallista on löytää taho, joka alkaisi hallinnoida Imatrankosken kirkkoa ja kunnostaisi sen, Marttinen harmittelee.

Hänen mielestään kirkon purkamista voitaisiin harkita, jos kirkkoa yritettäisiin ympätä sellaisen liikeidean ympärille, joka on ristiriidassa sen aiemman käyttötavan kanssa.

Hänen mielestään kirkon purkamista voitaisiin harkita, jos kirkkoa yritettäisiin ympätä sellaisen liikeidean ympärille, joka on ristiriidassa sen aiemman käyttötavan kanssa.

Kirkkoja on myyty naapurimaakunnissakin

Kymenlaaksossa myytiin muutaman vuosi sitten kirkko, josta tuli taidekeskus. Savonlinnassa kirkko myytiin ortodoksiselle seurakunnalle.

– Imatralla vastaava ei kuitenkaan onnistu, koska päätös kirkosta luopumisesta on vasta strategiatasolla eikä kattavaa tarjousten kyselyä ei ole tehty, sanoo Arto Marttinen.

Kirkkoherra Arto Marttinen on ennakoinut, että mahdollinen luopuminen Imatrankosken kirkosta kirpaisee eniten imatrankoskelaisia. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Kohtalonhetket käsillä

Vaikka Imatrankosken kirkko peruskorjattaisiin ja säilytettäisiin seurakunnan kolmantena kirkkona, Imatra ei tarvitse kolmea kirkkoa eikä seurakunnan talous kestä kolmen kirkon ylläpitoa.

Imatran seurakunnan kirkkoneuvosto päättää kokouksessaan keskiviikkona, ryhtyykö se edistämään Imatrankosken kirkosta luopumista.

Kirkkoherra Arto Marttinen ennakoi, että enemmistö kirkkovaltuutetuista ja seurakuntalaisista on Imatrankosken kirkosta luopumisen kannalla. Vastustus on suurinta Imatrankoskella.