Hyppää sisältöön

Punkkibussi ei kierrä tänäkään keväänä Pohjanmaan rannikkokunnissa – TBE- eli punkkirokotteita on kuitenkin hyvin saatavilla

Rokotteen puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta vastaan saa esimerkiksi terveyskeskuksesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee TBE- eli punkkirokotuksia luonnossa liikkuville asukkaille ja mökkiläisille niillä alueilla, joissa puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus ylittää 5 tapausta 100 000 asukasta kohden. Kuva: Yle

Punkkirokotteita ei saa tänä keväänä pohjalaismaakunnissa punkkibussista koronaepidemian vuoksi. Keski-Pohjanmaan Hoitopalvelun bussi on kiertänyt keväisin antamassa punkkirokotteita Kristiinankaupungista Kemiin ulottuvalla alueella sekä Kajaanin seudulla.

Myös viime vuonna kiertue jäi väliin.

– Sekä henkilökunnan että asiakkaiden terveysturvallisuus on ykkösasia, ja korona estää kiertueelle lähtemisen, kertoo toimitusjohtaja Reijo Niemelä.

Puutiaisaivotulehdukselta suojaavan rokotteen tai sen tehosteen on ottanut vuodesta 2005 kiertäneestä bussista vuosittain 6000-7000 ihmistä.

Jos epidemia hellittää, rokotuskiertue voidaan toteuttaa myöhemmin tänä vuonna.

Punkkirokotteen voi kuitenkin saada terveyskeskuksesta tai yksityisiltä terveysalan yrityksiltä. Rokote antaa suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta vastaan.

Viime vuonna Suomessa todettiin 91 puutiaisaivokuumetapausta. Tautitapaukset lisääntyivät edellisvuosista selvästi.

Pohjalaismaakunnissa tautiin sairastui viime vuonna yksi henkilö. Viimeisen viiden vuoden aikana tapauksia on koko alueella ollut yhteensä viisi Kokkolassa, Luodossa, Vaasassa ja Maalahdessa.

.
.