Hyppää sisältöön

Lapuan hiippakunta valmistautuu piispanvaaliin – Simo Peura jää eläkkeelle helmikuussa

Simo Peura on Lapuan hiippakunnan neljäs piispa. Hänen edeltäjinään toimivat Jorma Laulaja, Yrjö Sariola ja Eero Lehtinen.

Simo Peura siirtyi Lapuan hiippakunnan piispaksi kirkon koulutuskeskuksen johtajan paikalta. Kuva: Lapuan hiippakunta

Lapuan hiippakunnassa alkaa piispanvaalin järjestelyt. Nykyinen piispa Simo Peura ilmoitti keskiviikkona tuomiokapitulin istunnossa jäävänsä eläkkeelle helmikuun alussa 2022. Peura täyttää kesäkuussa 64 vuotta.

– Työ Lapuan hiippakunnassa on ollut antoisaa, ja olen kiitollinen tästä ajasta. Koen kuitenkin, että nyt on oikea hetki antaa vuoro seuraajalle. Päätös kypsyi harkinnan jälkeen. Siihen vaikutti myös vähitellen heikkenevä liikuntakykyni, piispa Peura toteaa hiippakunnan tiedotteessa.

Simo Peura on vuonna 1956 perustetun Lapuan hiippakunnan neljäs piispa. Hän aloitti tehtävässä vuonna 2004.

Uuden piispan valintaan valmistaudutaan jo keväällä

Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli päättää piispanvaalin aikataulusta jo lähiviikkojen aikana.

Piispan vaalissa äänioikeutettuja ovat hiippakunnan papit ja lehtorit, hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenet, hiippakunnasta kirkolliskokoukseen valitut maallikkoedustajat ja kirkkohallitukseen valittu maallikkojäsen, hiippakunnan seurakuntien maallikkovalitsijat sekä tuomiokapitulin lakimiesasessori ja maallikkojäsen.

Vähintään 30 äänioikeutettua voi muodostaa valitsijayhdistyksen, jolla on oikeus asettaa pappi ehdolle piispan vaalissa.

– Piispanvaali on monipolvinen prosessi. Jos vaalissa kukaan ei saa ensimmäisellä kierroksella yli 50 prosenttia äänistä, toisella kierroksella ovat vastakkain kaksi eniten ääniä saanutta, piispanvaalia selvittää hiippakuntapastori Jaakko Antila.

Antila toivoo, että uusi piispa aloittaa tehtävässään heti, kun nykyinen piispa siirtyy eläkkeelle eli 1. helmikuuta 2022. Pian tämän jälkeen arkkipiispa vihkii piispan virkaansa.

Lapuan hiippakuntaan kuuluvat Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen maakuntien seurakunnat sekä Pohjanmaan maakunnan enemmistöltään suomenkieliset seurakunnat.