Hyppää sisältöön

HRW: Kamerunin poliisi lisännyt homojen ja transsukupuolisten kaltoinkohtelua – pidätyksiä, pahoinpitelyä, uhkauksia

Kamerunissa samaa sukupuolta olevien suhteet ovat edelleen laittomia ja niistä voi seurata jopa viiden vuoden vankeustuomio.

Ihmisoikeusjärjestö on saanut tietonsa muun muassa asiakirjoista, uhreilta ja paikallisilta järjestöiltä. Kuva: Milan Adzic / AOP

Länsiafrikkalaisessa Kamerunissa turvallisuusjoukot ovat jälleen kiihdyttäneet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kaltoinkohtelua, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. (siirryt toiseen palveluun)

Järjestö perustaa tietonsa omiin havaintoihinsa, asiakirjoihin ja keskusteluihin kaltoinkohdeltujen, asianajajien ja kamerunilaisten kansalaisjärjestöjen kanssa.

Järjestön tietojen mukaan turvallisuusjoukot ovat helmikuusta lähtien pidättäneet tai pahoinpidelleet tai uhkailleet ainakin 24:ää ihmistä syyttäen heitä suhteesta samaa sukupuolta olevaan tai "sukupuoleen sopeutumattomuudesta". Ainakin yksi transnainen pakotettiin hiv-testiin ja anaalitutkimukseen. Vastaaviin tutkimuksiin on määrätty aiemmin muitakin.

24. helmikuuta poliisit tekivät ratsian hivin ehkäisyyn ja hoitoon keskittyvän Colibri-järjestön tiloihin Bafoussamissa ja pidättivät 13 ihmistä homoseksuaalisuutta koskevan lain nimissä. Kaikki vapautettiin muutama päivä myöhemmin.

Pidätettyjen mukaan poliisi pahoinpiteli ainakin kolme Colibrin työntekijää, uhkaili kaikkia pidätettyjä ja kuulusteli heitä ilman asianajajaa. Pidätetyt pakotettiin allekirjoittamaan lausunnot, joita he eivät saaneet nähdä, he ovat kertoneet HRW:lle.

Järjestön tietoon on tullut myös kaksi muuta viimeaikaista pidätysoperaatiota. Helmikuun 14. päivä poliisi pidätti Bertouassa 12 nuorta syyttäen heitä homoseksuaalisuudesta. Nuoria kaltoinkohdeltiin ennen kuin heidät vapautettiin seuraavana päivänä.

8. helmikuuta poliisi pidätti Doualassa kaksi transnaista. He saivat syytteet homoseksuaalisuudesta, julkisesta siveettömyydestä sekä henkilöpaperien puuttumisesta.

Poliisi on käyttänyt aiemminkin kovia otteita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.,

Viime vuoden toukokuussa poliisi pidätti 53 ihmistä, jotka osallistuivat hivin vastaista työtä tekevän järjestön tilaisuuteen bafoussamilaisessa hotellissa järjestettyyn. Pidätettyjä syytettiin "homoseksuaalisuuteen liittyvistä rikoksista". Poliisi pakotti ainakin kaksi nuorukaista hiv-testiin ja anaalitutkimukseen.

Poliisin toiminta on ristiriidassa Kameruninkin lain kanssa:

– Homoseksuaalisuus tai transsukupuolisuus ei ole laitonta Kamerunissa. Laitonta on homoseksuaalinen sukupuolisuhde. Tämä on siis räikeä ihmisoikeusloukkaus, toteaa kamerunilainen juristi Alice Nkom Human Rights Watchille.

Kamerunin viranomaiset eivät ole vastanneet HRW:n tai uutistoimisto AFP:n pyyntöihin kommentoida tietoja.