1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Valtio nettoaa miljoonia huumetutkinnoista, EU:n elvytyspaketti voi vielä kaatua, oppivelvollisuus yhdisti suomalaisia

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Marihuanaa minigrip-pussissa Tullilaboratoriossa
Huumekaupalla hankitun omaisuuden takavarikoiminen on ollut valtiolle viime vuosina tuottoisaa toimintaa.Markku Pitkänen / Yle

Huumebuumin sivuvaikutus: valtiolle virtaa nyt miljoonia huumetutkintojen takavarikoista

Viranomaiset pääsevät yhä paremmin käsiksi huumekaupassa liikkuviin rahoihin. Selvitimme, kuinka paljon rikoshyötyä Tulli ja poliisi ovat keränneet valtiolle huumausainerikosten tutkintojen yhteydessä. Bitcoinin hinnannousun vuoksi huumejuttujen takavarikot ovat olleet viime vuosina erittäin tuottoisaa toimintaa.

EU-elvytyspaketti voi vielä kaatua – oikeusoppineilta vihreää valoa, mutta poliitikot empivät

Perustuslakivaliokunnan ovi
EU:n elpymispaketti on kooltaan 750 miljardia euroa.Markku Pitkänen / Yle

Onko EU:n 750 miljardin euron elpymispaketin hyväksymisessä ongelmia Suomen perustuslain kannalta vai ei? Kysymys on tulenarka, ja päätöksen vaikutus ulottuu koko Eurooppaan. Kokosimme aiheesta kahdeksan pointtia.

Oppivelvollisuuslaki syntyi sata vuotta sitten – suomalaiset olivat innokkaita koulunpystyttäjiä

Opetusta kansakoulussa 1930-luvulla.
Opetusta kansakoulussa 1930-luvulla.Museovirasto, Historian kuvakokoelma

Oppivelvollisuuslailla oli aikanaan iso merkitys koulutus- ja sivistystekona mutta myös demokratian vuoksi. Ajatuksena oli kansalaistaidon kautta yhdistää vuoden 1918 sodan repimää kansaa, arvioi Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen. Vuoden 1921 oppivelvollisuuslaki toi lapsille kuusivuotisen koulutuksen ja kymmenessä vuodessa tuhansia uusia kouluja.

Myös tuorein oppivelvollisuuslaki syntyi pitkän poliittisen väännön jälkeen. Heinonen arvioi kiistelyjen tuoneen myös myönteisiä asioita.

Naiset ja miehet aika tasoissa politiikan uutismaininnoissa

Naiskansanedustaja nappasivat viime vuonna hieman yli puolet kaikkien kansanedustajien maininnoista politiikan uutisissa. Naisten osuus maininnoista oli 52 prosenttia, selviää mediaseuranta- ja analyysitoimisto Retrieverin analyysistä.

Lukemassa on mukana naisvetoista hallitusta koskeva uutisointi. Jos ministerinsalkut jätetään analyysin ulkopuolelle, saavat rivinaiskansanedustajat politiikan uutisten maininnoista vain 29 prosenttia. Kaikista kansanedustajista 45 prosenttia on naisia.

Päivällä on poutaa ja aurinkoista, paitsi aivan pohjoisessa

Torstai iltapäivän sääkartta.
Yle

Laaja korkeapaine on muodostumassa Pohjois-Euroopan ylle, ja siksi loppuviikko on pääosin poutainen. Sää lämpenee vähitellen viikonlopuksi.

Viime yönä pakkasta on ollut koko maassa. Päivällä sää on laajalti poutaista ja aurinkoista. Keski- ja Pohjois-Lapissa voi olla pilvisempää, ja pohjoisimmassa osassa maata sataa vähän räntää tai lunta.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi