1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Työelämään tutustuminen (TET)

Tet jäi monelta yläkoulululaiselta väliin – etätet on nousemassa perinteisen työelämään tutustumisen rinnalle

Työpaikoilla nuoret pääsevät harjoittelemaan työelämätaitoja ja pohtimaan tulevaa ammattiaan.

Koulunmäen yhtenäiskoulun 9. luokkalaiset Nico Leppänen (vas.), Petra Sikanen ja Anna Inkeroinen Äänekoskelta. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Äänekoskelaiset yhdeksäsluokkalaiset ehtivät suorittaa työelämään tutustumisen eli tet-harjoittelun viime syksynä ja tämän vuoden tammikuussa. Sen jälkeen myös Äänekoskella tet-toiminta keskeytettiin koronapandemian takia.

– Olin tet-harjoittelussa naapurikoulussa ala-asteella. Oli helppo mennä kysymään paikkaa, kun oli tutut opettajat, kertoo 9. luokkalainen Anna Inkeroinen Koulunmäen yhtenäiskoulusta Äänekoskelta.

Myös Inkeroisen luokkakaverit Nico Leppänen ja Petra Sikanen ovat suorittaneet perinteisen tet-harjoittelun.

– Minä olin tammikuussa äänekoskelaisella kuntosalilla: tein kunnossapitohommia, siivosin ja päivän lopuksi treenasin. Se oli tosi mukavaa, sanoo Leppänen.

Petra Sikanen hakeutui työelämän tutustumisjaksolle kaupungin nuorisotoimeen. Ohjaajat olivat Sikaselle tuttuja, koska hän on ollut mukana nuorisotoimen järjestämissä tapahtumissa aiemmin.

– Suunnittelin nuorille tarkoitettua ohjelmaa, ja tein some-juttuja, kertoo Sikanen.

Jos työelämään tutustumista ei voida toteuttaa työpaikoilla, on yhdeksi vaihtoehdoksi tarjolla etäyhteyksin järjestetty tet-jakso.

– Etäyhteyksin järjestetty työelämän tutustumisjakso on herättänyt paljon kiinnostusta kouluissa, opoissa ja oppilaissa. Pandemian myötä koulut ovat joutuneet perumaan tet-jaksoja. Tämä nähdään mielenkiintoisena ja uutena mahdollisuutena toteuttaa tet, kertoo asiantuntija Anna Nuorteva Talous ja nuoret TAT (siirryt toiseen palveluun):sta Helsingistä.

Nuortevan mukaan etätet tai perinteisen tetin ja etätetin yhdistelmä on tullut jäädäkseen.

Esimerkiksi Jyväskylässä yläkoulujen tet-jaksot on peruutettu kuukausi kerrallaan koko kevään ajan. Etänä järjestettävää tet-jaksoa on pohdittu myös Jyväskylässä: etäratkaisut otetaan yhdeksi vaihtoehdoksi ensi syksynä, mikäli pandemia jatkuu.

Koulunmäen yhtenäiskoulu Äänekoskella. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Etätetissä voi tutustua kauempana olevaan työpaikkaan

Etäyhteyksin järjestettävässä työelämän tutustumisessa nuorella on mahdollisuus tutustua oman paikkakunnan ulkopuolella oleviin työpaikkoihin. Nuori voi osallistua työpaikkaan mistä päin Suomea tahansa.

– Etänä järjestettävä tet-jakso on myös mahdollisuus laajentaa oman alueen ulkopuolelle: mitä yrityksiä ja organisaatioita on muissa kaupungeissa. Voisiko jotain alaa lähteä opiskelemaan ja työllistyä sille alueelle, kertoo asiantuntija Anna Nuorteva.

Lisäksi oma-aloitteisuus ja itsensä johtamisen taidot karttuvat Nuortevan mukaan työelämään tutustuttaessa.

– Etäyhteyksien avulla opitaan digitaitoja ja se on tärkeää meille kaikille työelämässä. Myös vuorovaikutustaitoja voi oppia etäyhteyksien avulla, huomauttaa Nuorteva.

Yksi etätetin tarjoajista on Talous ja nuoret TAT. Se on valtakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen organisaatio, joka toimii 11 alueella. Organisaatio on järjestänyt etäyhteyksien kautta tänä kevään yhden työelämään tutustumisjakson, jossa esiteltiin finanssialaa.

Anna Inkeroisen mielestä etänä tehty tet-harjoittelu on hyvä vaihtoehto, jos perinteisiä tet-jaksoja ei voida järjestää. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Loppuvuodesta on tulossa toinen Talous ja nuoret TAT:in etäyhteyksin toteutettava työelämään tutustuminen, joka tarjoaa viiden eri toimialan ja niiden yritysten esittelyn.

– Ymmärrän nuorten pettymyksen, kun tet-jaksot joudutaan perumaan. Kouluilla ja kunnilla on haastava tehtävä, että kaikilla olisi tasapuolinen mahdollisuus käydä koulua ja päästä tutustumaan työlämään, toteaa Nuorteva.

Opetushallituksella ei ole koottua tietoa siitä, paljon jaksoja tet-jaksoja on jouduttu peruuttamaan koronapandemian aikana. Opetushallitus on ohjeistanut, että jos tet-jakson suorittaminen ei ole mahdollista koulun ulkopuolella, oppilas voi suorittaa jakson esimerkiksi tutustumalla häntä kiinnostavaan yritykseen etäyhteyksiä hyödyntäen.

Äänekoskelaisilla nuorilla ei ole kokemusta etäyhteyksien järjestetystä tet-jaksosta. Ajatus ei saa heiltä kannatusta.

Petra Sikanen sanoo, että työelämään tutustumisessa nuoret pääsevät näkemään työelämää, vaikka jakso olisi etäyhteyksin toteutettu. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

– Totta kai se kuulostaa kaukaiselta, kun itse olen ollut kaikissa perustet-jaksoilla. Jos muuta ei pystytä järjestämään, on tosi hyvä, että nuoret pääsevät etänä kokeilemaan mitä työelämä on, sanoo Petra Sikanen.

– No tylsältähän se etätet kuulostaa, en minä ainakaan tykkäisi. Ei siitä mukavaa tulisi, naurahtaa Nico Leppänen.

– Konsepti on tosi mielenkiintoinen, mutta ei varmasti yhtä kiva kuin normitetti. Mutta tosi hyvä vaihtoehto kun ei voi järjestää normaaleja tet-jaksoja, kertoo Anna Inkeroinen Äänekoskelta.