Hyppää sisältöön

Myllykosken vanhalle tehdasalueelle viritellään bioetanolitehdasta Kouvolassa – uusi yhtiö haluaa ostaa kaiken liikenevän oljen lähialueilta

Tehdas voisi käynnistyä arviolta parin-kolmen vuoden päästä.

Bioetanolitehdas olisi tarkoitus perustaa UPM:n entisen paperitehtaan tiloihin. Arkistokuva. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Suunnitelmat biotalouskeskittymän perustamiseksi UPM:n vanhalle tehdasalueelle Myllykoskelle ovat edenneet hieman Kouvolassa.

Vastikään perustettu hankeyhtiö Myllykosken bioetanoli Oy pyrkii luomaan edellytykset uuden bioetanolitehtaan toiminnalle alueella.

Yhtiö etsii parhaillaan viljelijöitä, joilta voitaisiin ostaa olkea tehtaan raaka-aineeksi. Tarkoituksena on ostaa kaikki käytettävissä oleva olki alueen viljelijöiltä noin 150 kilometrin säteellä. Tehtaan pyörittämiseen tarvittaisiin vuodessa noin 270 000 tonnia olkea. Oljen lisäksi raaka-aineena voitaisiin käyttää myös lehtipuuhaketta.

Suunnitelmien mukaan tehdas tuottaisi vuodessa 50 000 tonnia bioetanolia. Sivutuotteena syntyisi 100 000 tonnia bioligniiniä ja lisäksi biokaasua.

Vielä ei ole tiedossa, ryhtyisikö hankeyhtiö itse pyörittämään tehdasta vai etsitäänkö sille operaattori.

Sopimukset oljen ostamisesta ja rahoitusratkaisut olisi tarkoitus saada tehtyä tämän vuoden aikana. Vuoden päästä tiedossa voisivat olla sijoittajat ja mahdolliset operaattorit. Tehdas voisi käynnistyä arviolta parin-kolmen vuoden päästä.

Aiemmat suunnitelmat kariutuivat

UPM:n vanhalle tehdasalueelle on viritelty bioetanolitehdasta aiemminkin. Vuosien ajan tehdasta yritti perustaa Aate Laukkanen, jonka suunnitelmat kariutuivat kuitenkin lopulta rahoitusvaikeuksiin. Laukkasella oli vaikeuksia myös oljen hankinnassa raaka-aineeksi.

Lue lisää: Viinatehtailijan ihosta paloi 70 prosenttia pontikkaonnettomuudessa, uusi etanoli-idea syntyi toipilaana – nyt unelma on kariutumassa

Muutama vuosi sitten tyhjilleen jäänyt tehdasaslue sai uuden suunnan, kun kiinteistökehitysyhtiö Redeve Oy osti sen. Uuden omistajan tavoitteena on ollut luoda alueelle biotalouden keskittymä. Nyt yhtiö kumppaneineen on perustanut bioetanolitehdasta suunnittelevan Myllykosken bioetanoli Oy:n.

Tällä hetkellä tehdasalueella sekä sisä- että ulkoalueilla on muutamia vuokralaisia. Myllykosken bioetanoli Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja Redeve Oy:n toimitusjohtaja Jari Lahtinen uskoo, että toteutuessaan bioetanolitehdas houkuttelisi alueelle myös muita biotalouden toimijoita.

– Jos tehdas saadaan liikkeelle, se tulee olemaan runko biotaloustoiminnalle alueella. Muita biotalouden toimijoita haetaan sitten siihen sivuun, Lahtinen sanoo

Jari Lahtinen on Myllykosken bioetanoli Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja Redeve Oy:n toimitusjohtaja. Arkistokuva. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Vankka usko onnistumiseen

Vaikka aiemmat suunnitelmat bioetanolitehtaasta ovat kaatuneet, Jari Lahtinen uskoo tehdashankkeen toteutumiseen.

– Meillä on kaikki mahdollisuudet saada riittävä määrä oljenhankintasopimuksia. Kyllä minulla on aika luottavainen suhtautuminen. Sillä mielin tässä pusketaan eteenpäin, että tämä toteutuu, Lahtinen sanoo.

Sijoittajien lisäksi tehdas edellyttää Lahtisen jonkin verran myös julkista rahoitusta.

– Olemme luottavaisia senkin suhteen. Muiden rahoituskanavien suhteen meillä on jo hyvät keskustelut menossa.

Lisää aiheesta:

Myllykosken vanhaan paperitehtaaseen etsitään yhä isoa vuokralaista – alueen remontti on saatu valmiiksi

Iso murskain valtasi suljetun paperitehtaan tilat – nyt siitä odotetaan kylän pelastajaa: "Trukit kulkevat, ja iloisia ihmisiä haalareissaan"

Yli satavuotias paperitehdas kohtasi karun lopun ja jäi tyhjilleen – nyt aavetehtaaseen puhalletaan uutta elämää

UPM myy entisen Voikkaan tehdasalueen – ostaja kerää vanhoja tehdasalueita Kymijoen varrelta

UPM:ltä raju leikkausohjelma, Myllykoski suljetaan