Hyppää sisältöön

Suomalaisuutta, jääräpäisyyttä ja huumoria – talvinen työmatkapyöräilijä vakuutti sekä tuomariston että yleisön arjen ilmastotekoja etsineessä valokuvakilpailussa

Tänään vietetään Keski-Suomen päivää. Sen kunniaksi Ilmastotekoja Keski-Suomi -valokuvakilpailun tulokset ovat nyt selvillä.

Markku Mäkelä taittaa työmatkan veljesten yhteiselle maatilalle polkupyörällä ympäri vuoden. Kuva: Martti Mäkelä

Työvaatteisiin pukeutunut mies polkee pyörällä eteenpäin lumipölläkässä. Kulkupelinä on traktorikaupan kylkiäisinä tullut, yli kaksikymmentä vuotta vanha Valtra-polkupyörä.

Martti Mäkelän kuva kaksoisveljensä Markun arkisesta työmatkasta on sekä tuomariston että yleisön valinta voittajaksi valokuvakilpailussa, jossa etsittiin keskisuomalaisia ilmastotekoja.

– Onneksi maaliskuussa sattui hyviä lumimyräköitä. Halusin näyttää sen, että työmatkapyöräily ei ole niin helppoa. Aina ei aurinko paista ja myötätuuli helpota matkantekoa, Mäkelä sanoo.

Mäkelän kotitiellä otettu kuva teetti työtä.

– Lumimyräkkä on vaikea kuvattava, kauan otettiin tätä kuvaa.

Martti Mäkelä on harrastanut valokuvausta vuosikymmeniä. Tällä hetkellä tekeillä on kotikylää Pihtiputaan Muurasjärvellä käsittelevä kuvasarja. Kuva: Hanna Mäkelä

Kuvakisan aiheena ollut ilmastonmuutos on aihe, joka puhuttelee Mäkelää. Kymmenestä finalistikuvasta peräti kolme oli hänen ottamiaan. Ilmastonmuutoksen kampittamisessa Mäkelä kertoo arvostavansa enemmän tekoja kuin sanoja.

– On helppoa neuvoa toisia, esimerkiksi maalaisten kaupunkilaisia tai kaupunkilaisten maalaisia, miten pitää syödä tai elää. Valmius punnitaan vasta siinä vaiheessa, kun itse miettii omia tekojaan.

Toiminta on Mäkelälle luonteenomaista, hän on mukana sekä valtakunnallisissa luottamustehtävissä että oman kylän hankkeissa.

– Ajattele globaalisti, toimi paikallisesti. Näin olen yrittänyt tehdä.

Kestävä ruoantuotanto on yksi Mäkelän toiminnan tavoitteista. Mäkelä on maanviljelijä, joka tuottaa luomumaitoa kotitilallaan Pihtiputaan Muurasjärvellä yhdessä veljiensä Jukan ja Markun kanssa.

Maaseutu on valokuvausta 1980-luvulta saakka harrastaneen Mäkelän suosikkiaiheita. Parhaillaan hän valmistelee kuvasarjaa kotikylältään.

Valokuvaajista hän mainitsee ihailevansa edelleen nuoruuden innoittajiensa Stefan Bremerin ja Ismo Höltän töitä. Myös esimerkiksi Jorma Luhdan ja Ritva Kovalaisen tuotanto on tehnyt häneen suuren vaikutuksen.

Vaikea aihe sai kuvaajat kiinnostumaan

Lumipyryn kuvaaminen niin, että pöllyäminen näkyy ei ole niin helppoa kuin luulisi, sanoo kilpailun tuomaristoon kuuluva valokuvauksen läänintaiteilija Marko Hämäläinen. Hämäläistä viehättää voittajakuvan fyysinen tunnelma.

– Sopivalla tavalla kaunis kuva. Talvi tuo kuvaan suomalaisuutta, ja jääräpäisyyden myötä myös huumoria. Mietitty kuva, joka jää mieleen ja jonka taustalta löytyy syvempiä merkityksiä.

Hämäläisen mielestä kuvan viesti on vahva.

– Toivottavasti saamme kokea oikeita talvia jatkossakin. Polkupyöräily on yksi tapa, jolla monet meistä voivat osaltaan vaikuttaa ilmastonmuutokseen.

Hämäläistä ilahdutti se, että vaikea ja koskettava aihe sai ihmiset jakamaan omia kokemuksiaan kuvakilpailun kautta. Kilpailuun lähetettiin kaikkiaan 60 kuvaa.

Hämäläisen mukaan kuvissa näkyi ymmärrettävästi enemmän ilmastoahdistusta kuin huumoria. Finaaliin päätyneet kuvat onnistuivat olemaan paasaamatta. Talvikuvien vähäisyys yllätti Hämäläisen.

– Itse olisin lyönyt rahani likoon siitä, että runsaslumista talvea olisi kuvattu enemmän.

Tuomaristoon kuuluivat Hämäläisen ohella mediatoimittaja Niko Mannonen Yle Jyväskylästä, kuvatuottaja Hanna Marjanen Keskisuomalaisesta sekä viestintäpäällikkö Antti Siukola Keski-Suomen liitosta.

Yleisöäänestyksen tulos

Martti Mäkelän Työmatkapyöräilyä viehätti myös yleisöä, sillä voitti yleisöäänestyksen 188 äänellä.

Toiseksi tuli Veera Hämäläinen Puhdas vesi on tuhansien järvien maan aarre -kuvalla 171 äänellä.

Veera Hämäläisen Puhdas vesi on tuhansien järvien maan aarre -kuva puhutteli yleisöä toiseksi eniten. Kuva: Veera Hämäläinen

Kolmanneksi eniten yleisö äänesti Saara Kiviniemen Kierrätä sun roskat -kuvaa, joka keräsi 162 ääntä.

Saara Kiviniemen Kierrätä sun roskat -kuva sai kolmanneksi eniten ääniä. Kuva: Saara Kiviniemi

Ilmastotekoja Keski-Suomi -valokuvakilpailu herätti paljon kiinnostusta myös yleisön keskuudessa. Yleisöäänestykseen osallistui kaikkiaan 767 äänestäjää.

Martti Mäkelä voitti kuvallaan kaksi lähiruokakoria, joiden arvo on noin 100 euroa kappale. Äänestäjien kesken arvottiin YLE:n riippumattoja ja Keskisuomalaisen kestokasseja.

Kuvakilpailun järjestivät yhteistyössä Keski-Suomen liitto, Keskisuomalainen ja YLE Jyväskylä. Äänestys oli käynnissä samaan aikaan kaikkien järjestäjien verkkosivuilla.

Kuvakilpailun voittaja paljastettiin tänään vietettävän Keski-Suomen päivän kunniaksi.

Voit keskustella aiheesta 19.4. klo 23.00 saakka.

.
.