Hyppää sisältöön

Oikeus myönsi lisäaikaa Valtiontalouden tarkastusvirastoa koskevaan rikostutkintaan – osa rikosnimikkeistä oli vähällä vanhentua

Syyttäjän mukaan lisäaikaa tarvittiin, koska tapaus tuli esitutkintaan niin myöhään.

Ylijohtaja Tytti Yli-Viikari on pidätetty virastaan rikostutkinnan ajaksi. Hän on kiistänyt rikokset. Kuva: Jani Saikko / Yle

Helsingin käräjäoikeus on antanut lisäaikaa Valtiontalouden tarkastusvirastoon (VTV) liittyvään rikostutkintaan. Oikeus jatkoi syyteoikeutta vuodella 24.5.2022 saakka.

Poliisi tutkii epäiltyä virka-aseman väärinkäyttöä. Vaihtoehtoiset rikosnimikkeet ovat virkavelvollisuuden rikkominen tai tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen. Epäilty rikos on kirjattu tapahtuneeksi 24.5.2016.

Ilman syyteoikeuden jatkamista rikokset olisivat ehtineet vanhentua tämän vuoden toukokuussa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

– Tässä on kyse siitä, että asia on tullut esitutkintaan poikkeuksellisen myöhään. Sen takia pääsi tulemaan kiire, erikoissyyttäjä Mari Mattila kertoo Ylelle.

Rikoksesta epäillyt ovat VTV:n ylijohtaja Tytti Yli-Viikari ja johtaja Mikko Koiranen. Muita epäiltyjä jutussa ei syyttäjän mukaan ole.

Virka-aseman väärinkäytön lisäksi poliisi tutkii myös epäiltyä törkeää virka-aseman väärinkäyttöä. Sen syyteoikeus ei ollut vanhenemassa.

Helsingin käräjäoikeuden päätös syyteoikeuden jatkamisesta ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä voi kannella 30 päivän ajan.

Oikeuden päätös on salattu lähes kokonaan, joten siitä ei selviä, mihin tekoihin epäilty rikos liittyy. Epäillyn rikoksen tekoaika kuitenkin täsmää sopimukseen, jonka pohjalta VTV:n virkamiehelle maksettiin palkkaa ilman työvelvoitetta. Lisäksi rikostutkinnan alla on ollut työmatkojen lentopisteiden käyttö.

Eduskunnan kansliatoimikunta pidätti Yli-Viikarin virastaan keskusrikospoliisin esitutkinnan ajaksi huhtikuun alussa. VTV on pidättänyt virasta myös Koirasen.

Yli-Viikari on kiistänyt rikosepäilyt. Hänen mukaansa esitutkinta ei heikennä edellytyksiä toimia virassa.

Rikosepäilyjen lisäksi keskustelua ovat herättäneet VTV:n tarkastustoiminnan rapautuminen sekä Yli-Viikarin kalliit virkamatkat ja kauneudenhoitokulut.

Juttua korjattu 15.4.2021 kello 15:52: Mikko Koirasen pidätti virasta VTV eikä eduskunnan kansliatoimikunta, kuten artikkelin alkuperäisessä versiossa virheellisesti luki.

.
.