Hyppää sisältöön

Pyynikin Brewing Company sai luvan panimotoiminnalle Virossa – verottajan päätöksen ansiosta ei lähde kokonaan Tampereelta

Oluen paneminen jatkuu edelleen myös Tampereella. Tamperelainen yrittäjä sijoittaa yli miljoona euroa yhtiöön.

Pyynikin Brewing Company haluaa pysyä jatkossakin tamperelaisena yrityksenä. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tampereella toimiva Pyynikin Brewing Company on saanut luvan panimotoiminnalle Virossa maan viranomaisilta. Yhtiö kertoi alkuvuodesta ostavansa virolaisen oluttehtaan tanskalaiselta pörssiyhtiöltä.

Viron Haljalassa toimiva oluttehdas on tuotantomäärältään ja kapasiteetiltaan Viron kolmanneksi suurin. Se on valmistanut enimmillään vajaat 20 miljoonaa litraa olutta vuodessa.

Aiemmin juomia on valmistettu Tampereella, mutta nyt yhtiön menekkituotteiden valmistus siirtyy Viroon. Yhtiön mukaan lisäkapasiteettia tarvitaan, koska nykyinen noin kahden miljoonan litran tuotantomäärä ei ole riittänyt vastaamaan kasvavaan kysyntään.

– Lisääntyvän kapasiteetin myötä saamme toimitusvarmuuden. Lisäksi saamme aikaiseksi myös hyvän ja tasaisen laadun, kertoo panimon perustaja Tuomas Pere.

Tampereen tehtaalle etsitään edelleen paikkaa

Panimoyhtiö on saanut myös hyviä uutisia Suomen verottajalta. Verottajan päätöksen mukaan yhtiö voi valmistaa olutta myös toisessa EU:n jäsenvaltiossa, niin että verotuksellinen pienpanimostatus silti säilyy. Peren mukaan toisenlainen päätös olisi lopettanut oluen panemisen Tampereella.

– Tämän ansiosta Tampereella säilyy kymmeniä työpaikkoja. Haluamme pysyä täällä ja panna olutta täällä jatkossakin.

Tuomas Peren mukaan Tampereella tehdään jatkossa oluen erikoiseriä. Yhtiön menekkituotteet valmistetaan Virossa. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Nykyisissä, Tampereen Raholassa sijaitsevissa tiloissa panimo voi toimia korkeintaan vuoteen 2023, koska teollisuusaluetta ollaan kaavoittamassa asuinalueeksi. Pyynikin Brewing Company on saamassa tilaa myös Tampereen keskustasta vanhalta tavara-asemalta. Peren mukaan panimotoiminta ei kuitenkaan mahdu sinne.

– Vaikka oluen valmistusmäärät pienenevät Tampereella, ne ovat kuitenkin niin isoja, että vaativat kunnon tilat logistisesti paremmasta paikasta. Tavara-asema on niin pieni, että olen ajatellut sen soveltuvan ravintola- ja tapahtumatoiminnan lisäksi lähinnä tislaustoimintaan.

Tampereen panimossa tehtäisiin jatkossa erikoiseriä. Pere arvioi tuotantomäärän olevan miljoonan litran luokkaa.

Uusi osakkeenomistaja mukaan päätöksentekoon

Panimon maaliskuussa käynnistämä osakeanti on kiinnostanut sijoittajia ja kerännyt jo lähes 900 000 euroa. Pienempien sijoittajien lisäksi mukaan ovat lähteneet myös isommat sijoittajat.

Merkittävä uusi omistaja on tamperelainen yrittäjä Samu Saarikoski. Hän sijoittaa yli miljoona euroa Pyynikin Brewing Companyn osakkeisiin. Osakekaupalla Saarikoskesta tulee panimoyhtiön merkittävin omistaja Peren perheen lisäksi ja yhtiön äänivaltainen osakas. Kauppa vaatii vielä yhtiökokouksen hyväksynnän.

Lue myös:

.
.