Hyppää sisältöön

Pojan viimeinen kunnianosoitus isälle: Joukko tähtiesiintyjiä levyttää Vexi Salmen julkaisemattomat kappaleet – mukana myös Jyrki69, Sani ja Paleface

Vexi Salmen tribuuttilevyllä esiintyy joukko nimekkäitä artisteja, joilla kaikilla on kytkös Hämeenlinnaan.

Vexi Salmen tekstit saavat uuden kosketuksen kun Janne Saksa, Ari ”Selkä” Pulkkinen ja Topi Salmi (neljäs vasemmalta) tuottavat useiden artistien kuten Freemanin, Sanin ja Jyrki69 musiikkia täyden levyllisen. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Kotimaisen musiikin huippunimiä kokoontuu tänä keväänä Hämeenlinnaan tulkitsemaan ennen levyttämättömiä Vexi Salmen tekstejä. Sanoittajan tribuuttialbumia äänitetään Janne Saksan Sound Supreme studiolla, jossa kappaleita esittää muun muassa The 69 Eyesin laulusolisti Jyrki69 eli Jyrki Linnankivi.

Levyttäminen Hämeenlinnassa on paluu vanhaan kotikaupunkiin, koska Jyrki69 opiskeli 1980-luvun puolivälissä Hämeenlinnan lyseossa.

– Hämeenlinnan huipputekijän Vexi Salmen musiikin laulaminen levylle muiden huipputekijöiden kanssa vanhassa kotikaupungissa on ollut mielenkiintoinen trippi omaan menneisyyteen. Olen tästä onnellinen.

Jyrki69 muistelee, että kerran koulusta kotiin kävellessään, hän näki Irwinin läheisen talon parvekkeella.

– Siellä kuvattiin ”Tänä iltana Irwin Goodman” -ohjelmaa. Vexi ja Irwin ovat siis olleet todella lähellä minua fyysisestikin. He ovat olleet innoittajiani ihan lapsesta lähtien.

Faxi suolsi Vexi Salmen lauluntekstejä säveltäjille hurjaa vauhtia

Levyn tuottaja Topi Salmi on Vexi Salmen poika. Turenki Records Oy levy-yhtiön toimitusjohtaja on itsekin sanoittanut yli sata laulua. Hän kertoo, että ajatus isän teksteistä tehdystä albumista heräsi viime syksynä Vexi Salmen muistotilaisuudessa.

Keskustelussa säveltäjä Jussi Rasinkankaan kanssa paljastui, että julkaisemattomia sanoituksia on paljon.

Tuottaja Janne Saksan studiolla Topi Salmi kertoo, että Vexin tekstejä ei ole pantattu pöytälaatikossa mistään erityisestä syystä. Sanoittaja oli yksinkertaisesti niin ahkera, että säveltäjät ja kappaleita esittäneet artistit eivät pysyneet vauhdissa mukana. Kuva: Ville Välimäki / Yle

– Vexi Salmi tunnettiin julmetusta työtahdista. Sain tietää, että yksistään Rasinkankaalla on noin sata levyttämätöntä Vexin sanoitusta, kertoo Topi Salmi.

Vexi Salmi työskenteli paljon Rasinkankaan lisäksi paljon Kassu Halosen kanssa. Molemmat säveltäjät kertoivat, että kiireisinä päivinä sanoittajalta saattoi syntyä yli 10 uutta lauluntekstiä, jotka hän lähetti heti säveltäjille faxin kautta.

– On selvä, että kukaan ei ehdi siinä tahdissa säveltää kaikkia.

Myöhemmin syksyllä miehet kävivät tekstejä läpi.

Lauluissa protestoidaan tehtaiden lopettamista

Topi Salmen mukaan tutut hittikappaleet on kuultu moneen kertaan ja monina eri versioina, joten hän alkoi hahmotella isänsä teksteistä tribuuttilevyä, jossa kaikki kappaleet olisivat uusia ja ennestään levyttämättömiä. Joissain kappaleissa räiskyy rillumarei ja kulkurimeininki, toiset taas ovat hyvin kantaa ottavia ja yhteiskuntakriittisiä.

Sitten tekstien joukosta silmiin osui kappale Ahneus on hyve. Sen tekstissä Vexi Salmi kritisoi talouselämää, jossa tehtaita lopetetaan ja ihmisiä jää työttömäksi.

– Näin tekstin heti Palefacen laulamana. Siitä syntyi mielleyhtymä Hämeenlinnaan, koska Vexi kuului Hämeenlinnan 60-luvun kultaiseen pop-sukupolveen yhdessä Kai "Kuju" Hyttisen, Fredin ja Irwinin kanssa.

Hämeenlinnasta on tämän jälkeenkin tullut tunnettuja nimiä, joten uudella levyllä esiintyy laaja skaala artisteja. Osa aloitti uransa jo 1970-luvulla ja osa, kuten Matti Johannes Koivu, tuli tunnetuksi 2000-luvulla.

– Kukaan mukaan kysytty artisti ei kieltäytynyt, kertoo Topi Salmi.

Jyrki69 nauttii paluusta kotikulmille

Jyrki69 kertoo, että nyt työn alla oleva Vexi Salmen sanoitus on yksi ensimmäisistä hänen levyttämistään suomenkielisistä kappaleista. Hän on tehnyt 30 vuotta kestäneen uransa aikana aiemmin suomeksi vain kaksi kappaletta. Jyrki69:n esittämä Nahkarotsi kertoo laulajalle itselleen tutuista kulmakunnista Kaurialassa ja Rinkelin seudulla.

Hänen mielestään sanoitus on hänen kaltaiselleen goottirokkarille täydellinen.

– Siinä lauletaan sarjakuvista, pikku-Elviksistä ja niin edelleen. Se on ihan napakymppi.

Yhtäkkiä kaikkien näiden vuosien jälkeen rockmuusikko huomasi olevansa innostunut vanhasta kotikaupungistaan. Hänen mielestään kaupungissa on paljon kiinnostavaa kulttuuria ja se on antanut paljon suomalaiselle musiikkielämälle myös Vexi Salmen ja Irwinin jälkeen. Hän pohtii, onkohan asiaa huomioitu Hämeenlinnassa tarpeeksi?

Korona-aikana Jyrki69 on vieraillut useammin entisessä kotikaupungissaan.

– Olen nauttinut paluusta kaupunkiin pienin askelin.

AIkakoneen Sani teki biisejä Vexin kanssa

Hämeenlinnassa 1971 syntynyt laulaja Sani eli Saija Aartela on aiemmin esittänyt Vexi Salmen musiikkia musikaalissa Valkeakoskella joitakin vuosia sitten. Siinä yhteydessä hän levytti pari Salmen kappaletta.

Sani ponnahti suomalaisen musiikin huipulle 1990-luvun puolivälissä Aikakone-yhtyeessä. Hän on itsekin aikoinaan tehnyt Vexi Salmen kanssa yhteistyötä säveltämällä hänen sanoituksiaan.

– Ja huomio: faxiaikaan. Faxi lauloi silloin Vexin tekstejä minulle, Sani toteaa.

Nyt hän tulkitsee tribuuttialbumille tekstin_ Rakastuin mä basistiin. _Sani naurahtaa, että hänellä itsellään on ollut enemmänkin tapana rakastua kitaristeihin.

– Musiikkimaailma, joka Vexin teksteistä ja Janne Saksan tuotannosta syntyy, vie hyvin 1960-luvun tunnelmaan.

Ryyppy ja rillumarei -romantiikka kukkii Salmen sanoituksissa

Tribuuttilevyllä esiintyvien artistien vanhin on Freeman, joka esittää kappaleen Synnyin, kulkuri kengät sai. Sanoitus edustaa vahvasti rillumarei-kulttuuria.

Lahdessa syntynyt Leo Friman tuli vuonna 1962 Hämeenlinnaan lyseoon. Hänellä ja Jyrki69:llä oli lyseossa samoja opettajia, vaikka he ovat aivan eri sukupolvea. Pian lyseoon tultuaan Freeman tajusi, että samaisessa opinahjossa oli opiskellut merkittäviä suomalaisen viihteen tekijöitä, kuten Vexi Salmi.

Hänen mukaansa he viitoittivat myös hänelle itselleen tietä viihdeuralle. Freeman lähtikin Hämeenlinnasta vuonna 1976 tekemään uraa artistina.

– Lähdin Hämeenlinnasta, mutta Hämeenlinna ei lähtenyt minusta. Minulla on yhä Kerhon huivi kaulassa ja lätkätuloksissa kiinnostaa kuinka HPK:n on käynyt.

Freeman pohtii, että Vexi Salmen musiikissa on laaja skaala. Kappaleista löytyy romantiikkaa, joululauluja ja rillumareita.

– Omaan ohjelmistoon trubaduurikeikoille pubeihin valikoitui ryyppy ja rillumarei -romantiikka. Kaikki alkoi siitä, kun mä lopputilin sain, hyräilee Freeman ja naurahtaa, vedetäänkö kertosäe yhdessä.

Äänitykset ovat kiitos isälle

Äänitykset studiossa ovat Topi Salmen mielestä paras hetki levyn teossa.

– Tämä on se hetki, jolloin taika syntyy.

Salmen mukaan taustalla on monen kuukauden ajatustyö ja lukuisia lähetettyjä sähköposteja. On soviteltu aikatauluja ja etsitty artisteille sopivia kappaleita.

– Työtä on tehty älyttömästi ja nyt kun ollaan studiossa, levy alkaa syntyä. Onhan tämä hieno hetki, kun olen tänään kuullut jo kolme biisiä laulettuna.

Vexi Salmen tribuuttilevyä äänitetään huhtikuun loppuun asti, ja se on tarkoitus saada painoon kesäkuun loppuun mennessä. Tavoitteena on saada levy ulos syyskuussa, jolloin olisi ollut Vexi Salmen syntymäpäivä ja hänen kuolemastaan tulee vuosi.

Topi Salmi ei odota uudelta levyltä kultaa tai kunniaa. Hän toivoo ainoastaan, että kappaleet löytävät sen verran kuulijoita, että albumi kannatti tehdä.

– Oikeastaan matka on tällä kertaa mukavampi kuin päämäärä.

Levyn tekeminen isän teksteistä on tavallaan osa surutyötä Topi Salmelle. Mutta se ei ole pelkkää surua.

– Tätä tehdään ilon kautta. Olen saanut jutella ihmisten kanssa ja kaikilla on omat muistonsa Vexistä. Koen, että tämä on minulta viimeinen kiitos ja kunnianosoitus hänelle.

.
.