1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Opetusministeriöltä 67,8 miljoonaa heikoimpien oppijoiden tukemiseen – tasa-arvorahoitus kohdennetaan alueille, joilla perheiden tausta näkyy oppimistuloksissa

Esi- ja perusopetuksessa rahoitusta voidaan käyttää samanaikaisopettajien ja avustajien palkkaamiseen ja jakotunteihin.

Kotimaan uutiset
Opetusministeri Jussi Saramo.
Laaja osaaminen on Suomen hyvinvoinnin perusta, muistuttaa opetusministeri Jussi Saramo.Jorge Gonzalez / Yle

Opetusministeri Jussi Saramo on myöntänyt 67,8 miljoonaa euroa tasa-arvorahoitusta osana Oikeus Oppia -ohjelmaa varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen tasa-arvoa ja laatua edistäviin toimenpiteisiin.

Rahoituksen avulla yritetään vahvistaa koulutuksen tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta kohdentamalla tukea erityisesti niille kouluille, jotka sijaitsevat alueilla, joilla perheiden tilanne ja muut sosioekonomiset tekijät voivat altistaa heikommille oppimistuloksille.

– Suomen hyvinvoinnin perustaa uhkaa oppimistulosten eriytyminen rikkaiden ja köyhien alueiden välillä. Maalla ei ole varaa hukata yhdenkään lapsen ja nuoren osaamista. Rahaa sekä resursseja on suunnattava sinne missä niitä tarvitaan, jotta jokainen voi oppia täyden kykynsä mukaan, Saramo sanoo.

Avustuksella halutaan mahdollistaa aiempaa yksilöllisempi lasten ja nuorten oppimisen tukeminen ja auttaa vahvistamaan oppimista alueilla, joilla oppimistulokset uhkaavat jäädä matalammiksi.

Esi- ja perusopetuksessa tasa-arvorahoitusta voidaan käyttää opettajien palkkaamiseen samanaikaisopettajiksi, ryhmien jakamiseen sekä avustajien palkkaamiseen.

Varhaiskasvatuksessa tasa-arvorahoitusta voidaan käyttää lisähenkilöstön palkkaamiseen ja lapsiryhmien kokojen pienentämiseen. Lisäksi tehostetaan lapsen varhaiskasvatuksen ja esi- ja perusopetuksen järjestämisen kannalta välttämätöntä ja riittävän varhaista tukea.

Lue seuraavaksi