1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilman epäpuhtaudet

Hiekanpoisto näkyy Keski-Suomen ilmanlaadun mittauksissa – etätyö on vähentänyt typen oksidien määrää Jyväskylän ilmassa

Muun muassa lumensulamisesta aiheutuva kosteus vähentää hiekoitushiekan poistosta aiheutuvia ongelmia tänä keväänä.

Hiekanpoiston haitat pienenevät, jos puhdistustöissä voidaan käyttää vettä. Kuva: Keijo Salokangas / Yle

Etätyö on tänä talvena parantanut ilmanlaatua Jyväskylässä.

– Erityisesti typen oksidien määrä on ollut vähäinen, kun suuri joukko ihmisiä on koronaepidemian takia etätöissä eikä autoile työmatkojaan, kertoo ympäristötarkastaja Pekka Kupari Jyväskylän kaupungilta.

Keväällä taajamien ilmanlaatua heikentää yleensä katujen hiekoitushiekan poisto. Siitä aiheutuvat haitat jäänevät kuitenkin tänä keväänä lyhytaikaiseksi, Kupari arvioi.

Tilannetta helpottaa Kuparin mukaan se, että sateista ja lumensulamisesta on tullut kosteutta, joka ehkäisee hiekan pölyämistä.

Hiekan poisto hankaloituu, jos yöpakkaset estävät veden käyttöä puhdistustöissä. Lähipäiville on kuitenkin luvassa lämpenevää.

Hiekanpoisto on tällä viikolla näkynyt Ilmatieteen laitoksen mittauspisteillä Keski-Suomessa (siirryt toiseen palveluun) (ilmatieteenlaitos.fi).

Jämsän Seppolassa ilmanlaatu on ollut välillä välttävä ja hetkellisesti jopa huono. Tyydyttäväksi ilmanlaatu on mitattu Äänekosken paloaseman kohdalla sekä päivisin Jyväskylän Hannikaisenkadulla ja hetkellisesti Palokassa.