Hyppää sisältöön

Niinistö puhui Ukrainan presidentin kanssa maan jännittyneestä tilanteesta

Niinistö vahvisti Suomen tuen Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle.

Niinistö vahvisti Suomen tuen Ukrainan alueelliselle koskemattomuudelle. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Presidentti Sauli Niinistö on puhunut puhelimessa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa tänään torstaina, tiedottaa tasavallan presidentin kanslia.

Presidentit keskustelivat mahdollisuuksista lieventää Krimin niemimaan jännittynyttä tilannetta sekä jännitteitä Venäjän ja Ukrainan rajalla.

Presidentti Niinistö vahvisti Suomen tuen Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle.

Tiistaina Niinistö puhui Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Venäjä on viime aikoina keskittänyt sotajoukkojaan Ukrainan rajoille, mikä on kasvattanut pelkoja Ukrainan sodan kiihtymisestä.

Niinistö ja Zelenskyi keskustelivat myös Ukrainan aikeesta perustaa niin kutsuttu Krimin platformi. Krimin platformi on Ukrainan aloite, jonka tavoitteena on pitää Krimin valtaus kansainvälisen huomion kohteena.

Venäjä valtasi Krimin niemimaan vuonna 2014. Osana Krimin platformia Ukraina aikoo järjestää elokuussa huippukokouksen, johon kutsuttaisiin muiden valtioiden johtajia.

Suomi on myös tarjoutunut isännöimään Putinin ja Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin mahdollista huippukokousta.

Valkoinen talo kertoi tiistaina, että Biden ehdotti puhelinkeskustelussa Putinille huippukokousta kolmannessa maassa tulevina kuukausina. Venäjä on kertonut harkitsevansa Bidenin ehdotusta.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: toimittaja Antti Kuronen kertoo tunnelmat Itä-Ukrainan konfliktialueelta ja analysoi, miten todennäköistä Venäjän uusi hyökkäys on.

Seitsemän vuotta hiljaisena jatkunut sota Ukrainassa on vaarassa leimahtaa uudelleen ilmiliekkeihin, sillä Venäjä on siirtänyt raskasta kalustoaan Ukrainan rajalle. Mistä Ukrainan sodassa on kyse, miksi se jatkuu edelleen, ja miltä tilanne näyttää paikan päältä katsottuna? Samin ja Toivon vieraana on Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen etäyhteydellä Ukrainasta.

Lisää aiheesta: