1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sammakot

Tallinnassa suljettiin katu kahdeksi viikoksi, jotta sammakot pääsevät kutemaan – tämänkin operaation taustalla korona

Astangu-kadun asfaltilla voi olla yhtä aikaa 300 sammakkoa.

sammakot
Tallinnassa vapaaehtoiset auttavat rupikonnat tien yli kutupaikalle
Tallinnassa vapaaehtoiset auttavat rupikonnat tien yli kutupaikalle

Viron pääkaupungin Tallinnan viranomaiset ovat sulkeneet kahden viikon ajaksi vilkasliikenteisen Astangu-kadun kaupungin länsiosassa. Sulku on voimassa iltayhdeksästä aamukuuteen, kertoo Viron yleisradio ERR (siirryt toiseen palveluun). Sulku ei koske julkista liikennettä.

Astangu tänav halkaisee kahtia sammakoiden ja rupikonnien tärkeän pesimäalueen. Niiden talvehtimisalue on tien toisella puolella ja lisääntymisalue toisella.

Sammakoiden on siis pakko päästä tien yli. Auringon lämmittämä tienpinta on otuksille vaarallinen, koska ne liikkuvat lämpimässä verkkaisesti, jolloin ne ovat vaarassa jäädä autonrenkaiden litistämiksi.

– Astangu-kadun ylitys on yksi Viron tärkeimpiä sammakkoeläinten siirtymäreittejä, kertoo Tallinnan Haaberstin kaupunginosan pormestari Oleg Siljanov ERR:lle.

Tallinnalaiset luonnonystävät ovay aiempina vuosina kantaneet tuhansia sammakoita ämpäreissä tien yli, mutta nyt tätä ei voida tehdä koronaepidemian varotoimenpiteiden vuoksi.

Tallinnan kaupunki harkitsee tunnelin rakentamista tien ali, jotta sammakoilla olisi vaivattomampi ja turvallisempi pääsy kutulammikoille. Toinen vaihtoehto on kaivaa kutulammikko samalle puolelle tietä, missä talvehtiminen tapahtuu.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi