Hyppää sisältöön

Katiska-huumejutusta on tulossa valitusten suma – ainakin 35 tuomittua haluavat viedä jutun hovioikeuteen

Lähes kaikki pitkän vankeusrangaistuksen saaneet sekä syyttäjä aikovat valittaa tuomiosta.

Niko Ranta-aho (vas.) ja Janne Tranberg ovat tyytymättömiä Helsingin käräjäoikeuden tuomioon Katiska-jutussa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva ja Mikko Stig / Lehtikuva

Suomen kaikkien aikojen laajimpiin kuuluva Katiska-oikeudenkäynti on menossa odotetusti hovioikeuteen. Syyttäjä ja ainakin 35 tuomittua ovat ilmoittaneet tyytymättömyyttä Helsingin käräjäoikeuden tuomioon.

Käräjäoikeus tuomitsi Janne Tranbergin ja Niko Ranta-ahon yli kymmenen vuoden vankeusrangaistuksiin muun muassa useista törkeistä huumausainerikoksista. Oikeuden mukaan kaksikko pyöritti miljoonien eurojen huume- ja dopingkauppaa.

Jutussa tuomittiin ehdottomaan tai ehdolliseen vankeusrangaistukseen yhteensä 47 syytettyä. Heistä suurin osa eli 35 aikoo valittaa tuomiosta.

Tranberg ja Ranta-aho ovat tyytymättömiä tuomioon, samoin kuin lievemmistä rikoksista vankeuteen tuomittu kilpapurjehtija Janne Järvinen. Myös fitnessurheilija Sofia Belórf aikoo valittaa. Hänet tuomittiin 80 päivän ehdolliseen vankeuteen huumausainerikoksesta ja rahanpesusta.

Myös syyttäjä valittaa. Jutun laajuuden vuoksi oikeus on myöntänyt syyttäjälle lisäaikaa valituksen jättämiseen toukokuun loppuun saakka.

– Aluksi olemme ilmoittaneet tyytymättömyyttä koko tuomioon. Katsotaan tässä matkan varrella, miltä osin tuomiosta valitetaan, erikoissyyttäjä Erkki Huhtala sanoo.

Syyttäjän vaatimukset menivät käräjäoikeudessa läpi suurelta osin. Ainoastaan kahden syytetyn kaikki syytteet hylättiin. Käräjäoikeus ei kuitenkaan tuominnut päätekijöitä niin pitkiin vankeusrangaistuksiin kuin syyttäjä vaati.

Aikaraja tyytymättömyyden ilmoittamiselle päättyy torstaina iltapäivällä. Muussa tapauksessa tuomio tulee lainvoimaiseksi. Varsinainen valitus tulee jättää viimeistään 30 päivän kuluessa tuomiosta.

Katiska-jutussa vankeuteen tuomituista suurin osa saa odottaa lainvoimaista tuomiota vapaalla. Päätekijöistä Tranberg ja Ranta-aho ovat olleet vangittuina ennestään. Myös 18 muuta on määrätty passitettavaksi vankilaan. Heidät sijoitetaan aluksi Vantaan vankilaan.

Kymmenien valitusten tulva tarkoittanee, että Katiska-jutun tuomiota käsitellään laajasti myös Helsingin hovioikeudessa.

Oikeusjuttu tulee laajuutensa vuoksi myös kalliiksi. Pelkästään syytettyjen asianajokuluista kertyi valtiolle käräjäkäsittelyssä yli miljoonan euron lasku.

Vähävaraisilla on oikeus saada oikeusapua valtion maksamana. Katiska-jutussa vain harvat syytetyistä määrättiin itse maksamaan oikeudenkäyntikulunsa. Loput jäävät valtion vahingoksi.

.
.