Hyppää sisältöön

Korona-ajan etäily on vähentänyt monen suolisto-ongelmia – haavaista koliittia sairastava Laura Karjalainen: "Kotona voi olla suoli suorana"

Osa lääkäreistä on kohdannut myös potilaita, joiden oireet ovat pahentuneet etätyön ja -opiskelun vuoksi.

Laura Karjalaisen mukaan ainoa huono puoli etätyössä suoliston kannalta on se, ettei hänellä ole kotona sähköpöytää. Seisominen tekisi hyvää suolistolle. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Korona-ajan etäily on helpottanut monen suolistovaivoista kärsivän elämää.

Yksi tämän huomannut on oululainen Laura Karjalainen, 27. Karjalaisella todettiin vajaa viisi vuotta sitten haavainen paksusuolentulehdus.

Karjalainen jäi noin vuosi sitten etätöihin arkkitehtitoimistosta ja on töiden ohessa viimeistellyt opintojaan. Suurimmaksi osaksi hän on hoitanut työt kotoa.

– Kotona voi olla rennosti ja vapaasti eikä tarvitse käyttäytyä yleisten käytöstapojen mukaisesti. Voi olla suoli suorana, Karjalainen naurahtaa.

Yksi suolisto-ongelmia helpottava asia Laura Karjalaisen mukaan on ollut se, ettei kotona tarvitse miettiä, miltä näyttää. Rennot, ei kiristävät vaatteet ovat tuoneet helpotusta vatsakipuihin. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Karjalaisen kohdalla haavaisen paksusuolentulehdukset oireita ovat ripuli, verinen uloste, vatsakivut ja turvotus.

Oireita on helpottanut etenkin se, että kotona vessaan pääsee milloin tahansa.

– Pystyn esimerkiksi kuuntelemaan palaveria mikki kiinni ja käymään samalla vessassa. Kotona ei myöskään tarvitse jonotella vessaan.

Karjalaisen vatsakipuja helpottaa toisinaan myös makuullaan oleminen. Kotona on luonnollisempaa rojahtaa välillä sohvalle kuin töissä tai yliopistolla.

Monille aamut erityisen hankalia

Laura Karjalainen ei ole ainoa, joka on huomannut etänä olemisen helpotukset suoliongelmissaan.

Allergia-, iho- ja astmaliitto, IBD ja muut suolistosairaudet ry, Psoriasisliitto sekä Reumaliitto toteuttivat viime vuoden lokakuussa tutkimuksen pitkäaikaissairauksien vaikutuksista työelämässä vuonna 2020.

Kyselyssä ei erikseen kysytty korona-ajan etätyön ja -opiskelun vaikutuksista suoliston vaivoihin, mutta asia nousi esille avovastauksissa.

Tällä hetkellä koronasta johtuva pakollinen kotietätyö on ollut hyvästä. Vessaan pääsee, kun on tarve ja voi syödä pieniä annoksia ruokaa useasti päivässä.

Koronan seurauksena pääsin etätyöjärjestelyyn. Kotona voi käydä rauhassa vessassa ja koira lohduttaa, jos on kovat vatsakivut.

Aamuisin tulee usein vietettyä paljon aikaa vessassa ja tiukat aikataulut olisivat aivan mahdottomuus.

Olga Haapa-ahon mukaan tutkimuksen vastauksista ilmeni, että etätyömahdollisuuden koetaan vähentävän stressiä. Kuva: Antti Eintola / Yle

IBD ja muut suolistosairaudet ry:n sosiaali- ja terveysturvan asiantuntija Olga Haapa-aho kertoo, että useissa vastauksissa korostui etätyön ja -opiskelun tuoneen joustavuutta etenkin vessassa käymiseen.

– Tarve päästä vessaan iskee hyvin yhtäkkiä ja silloin sinne on myös päästävä.

Vastauksissa ilmeni myös se, että etäilyn aikana joidenkin aamut ovat helpottuneet. Monilla suolistovaivoista kärsivistä aamut ovat muita vuorokauden aikoja vaikeampia.

– Se, ettei tarvitse aamulla aikaisin siirtyä esimerkiksi työpaikalle, voi olla helpottavaa, Haapa-aho sanoo.

Laura Karjalaisella aamujen sijaan iltapäivät lounaan jälkeen ovat toisinaan hankalia. Karjalaisen mukaan etätyö- ja opiskelu on muuttanut hänen ruokarytmiään säännöllisemmäksi, sillä hän kuljettaa harvemmin välipaloja mukanaan.

– Huonoa oloani estää se, että syön tarpeeksi usein. Kotona jääkaappi on ihan vieressä, ja sieltä voi nappailla ruokaa silloin, kun siltä tuntuu.

Ei pelkkää auvoa

Yle kysyi gastroenterologeilta ovatko he törmänneet siihen, että potilaiden suolisto-ongelmat olisivat helpottuneet etäilyn vuoksi. Gastroenterologian erikoislääkäri on vatsaan ja suolistoon erikoistunut lääkäri.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin gastroenterologian erikoislääkäri Mikko Mattila kertoo, että etätyöt ovat helpottaneet joidenkin potilaiden arkirytmiä. Myös Mattila mainitsee, että aamut voivat olla suoliston vaivoista kärsiville vaikeita.

– Lisäksi kotona työskennellessä tai opiskellessa monelle on vähemmän stressaavaa, kun keskeytykset suolen vuoksi eivät häiritse niin paljoa.

Helsingin yliopistollisen sairaalan gastroenterologian erikoislääkäri Johanna Haapamäki sanoo kohdanneensa potilaita, joiden suolisto-oireet ovat helpottaneet etänä olemisen vuoksi, mutta on myös heitä, joilla vaivat ovat pahentuneet.

– Suolistokaasua ei kotona tarvitse pidätellä samaan tapaan kuin työpaikalla, jolloin vatsan turvotus vähenee. Toisaalta etätöissä olo merkitsee monelle istumista paikallaan koko päivän ja liikkuminen voi olla normaalia vähäisempää työmatkojen jäätyä pois. Liikunnan väheneminen saattaa lisätä vatsan turvotusta.

Lääkärikeskus Aavan sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato on kohdannut potilaita, joilla korona-aika on pahentanut oireita.

– Tämä johtuu lähinnä istumisen lisääntymisestä, jolloin suoliston liike huononee.

Etäilyn toivotaan jatkuvan

Koronapandemia on muuttanut suomalaisten työ- ja opiskelutottumuksia ja etenkin monilla työpaikoilla etätyö on tullut jäädäkseen.

Tutkimuksen avovastauksissa nousi esille myös monien toive etätöiden jatkumisesta koronan helpottuessa. Moni kokee tärkeänä myös sen, että työ- ja opiskelupaikassa olisi hyvät vessat.

Jos jotain hyvää koronassa on, niin ehkäpä se lisää etätyömahdollisuuksia myös tulevina vuosina.

Toivottavasti etätyömahdollisuus olisi kaikilla suolistovaivoista kärsivillä myös jatkossa.

Suolistosairauden kanssa elävänä osaisin arvostaa työpaikalla asiallisia henkilökunnan wc-tiloja.

Laura Karjalainen on huomannut, että rauhallinen liikunta auttaa suolisto-ongelmiin. Siinä häntä on auttanut puolivuotias shetlanninlammaskoira Åke. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Myös Laura Karjalainen pitää hyvänä mahdollisuutta tehdä töitä jatkossa etänä, mutta painottaa avointa keskustelua aiheesta. Hän muistuttaa, että vaikka suolistosairaudet ovat näkymättömiä sairauksia, ne voivat silti hallita paljonkin elämää.

Keskustelu lisäisi myös ei-sairaiden ymmärrystä asiasta.

– Niinkin arkisesta asiasta kuin vessasta käymisestä ei tarvitsisi tehdä tabua.

Onko etätyö tai -opiskelu muuttanut jollain tavalla suolistovaivojasi? Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka!

.
.