Hyppää sisältöön

Meri raivataan näkyviin ohikulkijoille Lentokentäntiellä – Vihiluodon kyläaktiivit laittoivat Kempeleen kunnan kanssa raivaussahat soimaan

Merinäkymää on haluttu näkyville jo lähes 20 vuoden ajan.

Merinäkymän peittänyttä risukkoa raivataan Vihiluodossa. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Kempeleenlahden merinäkymää on raivattu esiin Vihiluodossa.

Paikallinen kyläyhdistys sai luvan alueen siistimiseksi, jotta meri saataisiin näkymään ohikulkijoille Lentokentäntiellä. Alue on kasvanut umpeen vuosien saatossa.

Nyt meri näyttäytyy ohikulkijoille selvemmin kuin aiemmin.

Paikalliset kyläaktiivit yhdessä Kempeleen kunnan kanssa laittoivat raivaussahat soimaan torstaina heti aamusta.

Vihiluodon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Matti Niskanen kertoo, että mukana on yli kymmenen raivaussahaa ja 16 miestä hommissa.

– Myös Kempeleen kunta tuli tähän apuun ja saatiin sieltäkin työmiehiä ja raivureita tähän hommaan. Tarkoituksena on raivata nyt sitten että tästä ihan oikeasti näkyisi merinäkymä.

Alue, josta pusikkoa raivataan, kuuluu Kempeleen kunnalle. Viereiset alueet kuuluvat Oululle ja siellä ei raivata. Merinäkymää on haluttu näkyville jo lähes 20 vuoden ajan. Kesäisin alueella laiduntavat lehmät, mutta nekään eivät kaikkea kasvustoa syö, joten merinäköala kasvoi hiljalleen näkymättömiin. Koko ranta-aluetta ei kuitenkaan parturoida.

– Tässäkin me jätetään muutamia nättejä koivuja ettei me niitä kaadeta. Ymmärretään tämä luonto ja sen tärkeys. Tällä työllä oli meillä kiire, kun periaatteessa huomenna perjantaina ei saisi tehdä tätä, kun joutsenten pesintäaika alkaa.

Luontoarvoista pidetään huolta, mutta tärkein haluttiin esille, eli meri. Se ei aiemmin ole juurikaan Lentokentäntielle näkynyt.

– Kun lentomatkustajat tulee Ouluun, hienoon kaupunkiin, niin näkisivät muutakin kuin tätä ryteikköä. Tässä on meri lähellä, noin 400 metriä on tuohon merenrantaan matkaa.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.