Hyppää sisältöön

Viisi miljoonaa kiloa hiekoitushiekkaa Mikkelin kaduille vuodessa – käytetty hiekka päätyy keväällä jätteeksi

Hiekotushiekan pesemiseen pitäisi keksiä kustannustehokas keino, että hiekka saataisiin uusiokäyttöön.

Marko Kovasen johdolla Mikkelin kaduilta poistetaan tänäkin keväänä miljoonia kiloja hiekoitushiekkaa. Kuva: Petri Vironen / Yle

Mikkelin katuja on puhdistettu hiekoitushiekasta huhtikuun alussa ja nyt näyttää siltä, että tiet ovat puhtaina viikon 16 alussa.

Mikkelissä hoitavan Viherpalvelut Hyvösen työmaapäällikkö Marko Kovasen mukaan Mikkelissä on hiekanpoistolaitteistoa huhtikuun puolivälissä töissä parisenkymmentä yksikköä.

– Jos kelit pysyy plussalla ja saataisiin vielä pieni ohut sade, niin se helpottaisi tätä loppuvaiheen tekemistä. Ja pitää muistaa, että ihan jokainen hiekanjyvä on mahdoton saada ensimmäisellä rypistyksellä pois, Kovanen sanoo.

Talvesta riippuen Mikkelin alueella kuluu hiekoitussepeliä noin viisi miljoonaa kiloa. Kun hiekoitus on poistettu, se kuljetetaan jätelaitokselle ja maankaatopaikalle. Sama hiekkaa ei siis voi enää käyttää ensi talven hiekoitukseen. Kaduilta ja kevyen liikenteen väyliltä kerätyssä hiekassa on paljon hienompaa hiekka-ainesta ja lisäksi muun muassa tupakantumppeja.

– Mutta eihän tuo sepeli mitään varsinaista ongelmajätettä ole. Uudelleenkäytössä pitää muistaa, että jos on hienoainesta seassa, niin sehän pöllyäisi levittäessä.

Kovanen uskoo, että periaatteessa hiekoitussepeliä voi käyttää esimerkiksi metsätien pohjilla, mutta toistaiseksi Mikkelin hiekoitushiekka päätyy maankaatopaikalle ja jätelaitokselle.

– Olisi hieno homma, jos joku keksisi kustannustehokkaan laitteen, jonka avulla sepeli voitaisiin puhdistaa. Siten se saataisiin helpommin uudelleen käyttöön.

Ainakaan Kovasen tiedossa ei ole ketään tahoa, joka olisi keksinyt tavan tai laitteen, jolla hiekoitussepeli saataisiin puhdistettua ja sitä kautta paremmin uusiokäyttöön. Muutamia keinoja on jo Kovasen mukaan kokeiltu, mutta ne on nopeasti huomattu epäkäytännöllisiksi ja kalliiksi.

– Jos puhdistaminen maksaa kaksi kertaa sen mitä uusi sepeli, niin silloin nämä eurot määrittelee tekemistä paljon.

.
.