1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kantelut

Itä-Suomen poliisi haki jatkoaikaa lausunnolleen, onko susipartio tarkastanut metsästäjiä asiallisesti

Itä-Suomen poliisilaitos ei ole vielä toimittanut oikeusasiamiehelle selvitystä susipartion tarkastuksista Ilomantsissa.

Susipartion tehtävä on edesauttaa asukkaiden ja petojen rinnakkaineloa Itä-Suomessa ja vähentää salametsästystä. Osa rajaseudun asukkaista kokee, että heitä epäillään lähtökohtaisesti rikollisiksi. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Itä-Suomen poliisilaitos on pyytänyt jatkoaikaa lausunnolleen susipartion toiminnasta itärajalla.

Ilomantsilainen kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.) teki helmikuussa eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun kolmen ilomantsilaisen puolesta.

Kantelun mukaan paikalliset metsästäjät tuntevat saaneensa epäasiallista kohtelua poliisin ja erävalvojan muodostamalta susipartiolta. Kantelu koskee partion loppuvuonna ja tammikuussa tekemiä tarkastuksia.

Metsähallitus on jo antanut asiasta oman lausuntonsa.

Poliisilakimies Ilkka Jukarainen kertoo, että Itä-Suomen poliisilaitoksen noin kymmensivuinen selvitys valmistuu ensi viikolla.

– Lausunnon antaminen on ehkä keskimääräistä työläämpi, mutta ei siinä muuta erityistä seikkaa ole, Jukarainen arvioi.

Eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa asia odottaa poliisin lausuntoa.

Koska kyse ei ole rikostutkinnasta, asiat käydään hallinnollisessa menettelyssä läpi kirjallisen aineiston perusteella.

– Tässä on kyse viranomaisten toiminnan asianmukaisuudesta. Lausunnoissa heillä on mahdollisuus ottaa kantaa esitettyihin väitteisiin, kertoo oikeusasiamiehensihteeri Peter Fagerholm.

Asian valmistelevana virkamiehenä Fagerholm arvioi, että ratkaisuun kuluu vielä kuukausia.

Susilife-hankkeeseen kuuluvan partiotoiminnan on määrä edistää asukkaiden ja susien yhteiseloa Itä-Suomessa vuoteen 2025 saakka.