Hirvenpyynti aikaistuu pohjoisessa eikä itämerennorpan metsästykseen vaadita enää pyyntilupaa

Metsästysasetukseen tehdyt muutokset koskevat myös esimerkiksi koiran käyttöä.

Kiimarauhoituksen jälkeen alkavaa hirven metsästysaikaa aikaistetaan viikolla Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Kuva: Heikki Rönty / Yle

Valtioneuvosto on muuttanut metsästysasetusta torstaina.

Kiimarauhoituksen jälkeen alkavaa hirven metsästysaikaa aikaistetaan viikolla Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla, joten ensi syksynä metsästys alkaa jo lokakuun ensimmäisenä lauantaina.

Muutoksia on tehty myös koiran käyttöön.

– Koiran käyttäminen on sallittua valkohäntäpeuran ja metsäkauriin metsästyksessä ajalla 1.‒15.2. sekä hirven metsästyksessä ajalla 1.‒15.1. muualla kuin poronhoitoalueella, tiedottaa maa ja metsätalousministeriö.

Uutta on myös se, että hirvestä on tehtävä saalisilmoitus seitsemän vuorokauden kuluessa siitä, kun eläin on tullut pyydystetyksi.

Myös saaliiksi saadusta merihanhesta on tehtävä ilmoitus Suomen riistakeskukselle.

Lisäksi itämerennorpan metsästykseen ei enää vaadita pyyntilupaa, vaan norppaa voidaan metsästää metsästysaikana alueellisen kiintiön puitteissa.

– Asetusmuutoksilla tehostetaan hirvieläinten metsästystä, parannetaan saalistiedon laatua ja vähennetään itämerennorpan metsästykseen liittyvää hallinnollista taakkaa, ministeriö perustelee tiedotteessaan.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.