1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uhanalaiset lajit

Pirkanmaan uhanalaisista lajeista ja luontotyypeistä on tehty uusi selvitys – valtakunnallisesti uhanalaisia lajeja on alueella yli 300

Muutamia Suomen lajeista löytyy vain Pirkanmaalta.

Varpuspöllö on yksi Pirkanmaan vastuulinnuista, sillä sen suomalaisesta pesimäkannasta jopa neljännes elää juuri Pirkanmaalla. Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus / Taru Suninen

Pirkanmaa on merkittävä maakunta monien uhanalaisten lajien säilymisen kannalta. Asia käy ilmi Suomen ympäristökeskuksen tuoreesta selvityksestä.

Selvityksen perusteella Pirkanmaalla esiintyy yli 320 valtakunnallisesti uhanalaista ja noin 370 silmälläpidettävää lajia.

Kymmenkunta lajia elää nykytietojen mukaan ainoastaan tai lähes ainoastaan Pirkanmaalla. Yli sata uhanalaista tai silmälläpidettävää lajia määriteltiin Pirkanmaan vastuulajeiksi, joiden säilymisen kannalta pirkanmaalaiset esiintymät ovat erityisen merkittäviä.

Pirkanmaan liiton suunnittelujohtaja Ruut Rissanen tunnustaa, että uhanalaisten määrä yllätti.

– Kyllä se ehkä pääsi vähän yllättämään, että meiltä löytyy niin paljon sellaisia lajeja ja luontotyyppejä, joissa pitää kantaa ihan erityistä vastuuta niiden säilymisestä. Ehkä mikään yksittäinen laji ei nostanut hiuksia pystyy, mutta kyllä se vähän vetää hiljaiseksi, että paljonko niitä lajeja ja luontotyyppejä on, mitä pitää pystyä seurailemaan.

Uhanalaisuutta monissa luontotyypeissä

Pirkanmaalle laaditaan tänä vuonna ensimmäisenä maakuntana Suomessa alueellinen biodiversiteettiohjelma Pirkanmaan lumo - luonnon monimuotoisuusohjelma 2022-2030. Ohjelmalla pyritään torjumaan luonnon monimuotoisuuskatoa maakunnassa.

Yksi Pirkanmaan luonnon erikoisuuksista on jokihelmisimpukka eli raakku. Liito-orava on kenties antanut kasvot uhanalaisuudelle, mutta uhanalaisuutta löytyy monesta luontotyypistä.

– Siellä selvityksessä nostetaan esiin esimerkiksi erilaisia sammalia ja jäkäliä. Ihan erilaisia luontotyyppejä kuten esimerkiksi kynäjalavalehdot tai harjujen paahteiset rinteet. Eli kyllä se liito-orava on varmasti semmoinen kasvokuva, mutta sen taustalla on paljon muutakin kuin lutuisia nisäkkäitä, Ruut Rissanen sanoo.

Selvityksen (siirryt toiseen palveluun) teki Suomen ympäristökeskus Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Pirkanmaan liiton tilauksesta. Sen perusteella on tuotettu toimenpide-ehdotuksia uhanalaisten lajien säilyttämiseksi ja luontotyyppien tilan parantamiseksi.

Selvityksen tuloksia hyödynnetään tulevassa maakuntakaavaprosessissa. Selvitys palvelee laajasti myös Pirkanmaan eri toimijoita esimerkiksi maankäytön ja luonnonhoidon hankkeiden suunnittelussa.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.