1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Pohjois-Karjalassa on palattu koronaepidemian perustasolle – rajoitukset pysyvät ennallaan

Vaikka tilanne on selkeästi rauhoittunut, koronanyrkki toppuuttelee yhteiskunnan avaamisessa. Kiteellä tartuntaketjussa epäillään virusmuunnosta.

koronavirus
Asiakkailta suljettu terassitila Helsingissä maaliskuussa 2021.
Erilaisia oleskelua rajoittavia esteitä on näkynyt parin viime viikon aikana myös Pohjois-Karjalassa. Arkistokuva.Sasha Silvala / Yle

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa on rauhoittunut ja tartuntamäärät ovat selvästi vähentyneet. Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä totesi kokouksessaan torstaina, että maakunnassa on palattu epidemian perustasolle.

– Pääsiäinen ei onneksi ole näkynyt tartunnoissa, ja tilanne on menossa parempaan suuntaan myös valtakunnallisesti. Varovaisen luottavaisia olemme siihen, että suotuisa kehitys myös jatkuu, toteaa tilannekuvatyöryhmän puheenjohtaja Sirpa Kaipiainen työryhmän tiedotteessa.

– Pohjoiskarjalaiset ovat toimineet koko ajan hyvin vastuullisesti ja luotan siihen, että meillä vielä kestävyyttä riittää. Pidetään edelleen mielessä maskien käyttö, turvavälit, käsihygienia ja lähikontaktien välttäminen, Kaipiainen muistuttaa.

Alueelliset suositukset ja rajoitukset pidetään toistaiseksi ennallaan. Tilannekuvatyöryhmä seuraa tässä valtioneuvoston sekä sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksia siitä, että rajoitustoimenpiteiden purkamisessa tulee olla malttia.

– Meillä suositukset ja rajoitukset ovat toimineet hyvin, ja epidemiatilanne on niiden avulla saatu pidettyä hallinnassa. Haluamme varmasti kaikki, että pääsisimme kesää kohti ilman takapakkeja, kertoo Kaipiainen.

Työryhmä suosittelee, että yleisötilaisuuksien rajoittamista 20 henkeen jatketaan edelleen. Päätöksen yleisötilaisuuksia koskevista rajoituksista tekee Aluehallintovirasto.

Kiteellä epäillään virusmuunnosta

Viime viikolla Siun soten toiminta-alueella uusia koronavirustartuntoja todettiin 15, kun edellisviikolla tapauksia oli 27. Joukkoaltistumisia ei todettu, ja tartuntojen alkuperä pystyttiin selvittämään kaikissa tapauksista. Tartunnat keskittyivät Joensuuhun ja Kiteelle.

Kiteellä on varmistunut viime ja tämän viikon aikana yhteensä yhdeksän koronavirustartuntaa, joista seitsemän liittyy samaan, pääasiassa perhepiirissä levinneeseen tartuntaketjuun. Tartunnan alkuperä on toisen sairaanhoitopiirin alueella, ja tartuntaketjussa epäillään virusmuunnosta. Näytteet on lähetetty tarkempiin tutkimuksiin, mutta tuloksia odotellaan vielä.

Joensuussa muun muassa liikuntapaikkoihin liittyneet tartuntaketjut ovat puolestaan rauhoittuneet ja karanteenit päättymässä.

Kuluvalla viikolla uusia tartuntoja on tähän mennessä kirjautunut viisi. Kuluvan viikon tartuntoihin ei liity laajempia altistumisia. Karanteenissa oli torstaiaamuna 38 henkilöä.

Lue lisää

Koronatilanne Pohjois-Karjalassa: ilmaantuvuusluku poikkeuksellisen alhainen, mutta Kiteellä uusia sairastumisia ja joukkotestaus oppilaitoksessa. Maakunnassa odotetaan massarokotuksia

Lue seuraavaksi