1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Osa työssäkävijöistä saanee koronarokotteen jo toukokuussa työterveyshuollossa – Varsinais-Suomessa ollaan valmiudessa, kunhan piikkejä saadaan

Työterveydessä noudatetaan samaa rokotusjärjestystä kuin kunnissakin.

koronarokote
Rovaniemellä rokotetaan kaupungin hoitohenkilökuntaa.
Koronarokotusten alkaminen työterveydessä edellyttää, että rokotteita saapuu maahan riittävästi. Rovaniemellä rokotettiin kaupungin henkilökuntaa tammikuussa.Jarmo Honkanen / Yle

Työikäisten koronarokotukset yksityisessä työterveyshuollossa voivat paikoin päästä vauhtiin jo vapun jälkeen.

Varsinais-Suomen kuntien sotejohtajat ja sairaanhoitopiirin edustajat tekivät perjantaina päätöksen, joka mahdollistaa työikäisten koronarokotusten aloittamisen työterveyshuollossa.

– Tarkoituksena on, että kunnille varattuja rokotteita luovutettaisiin työterveyshuollon käyttöön, sanoo Turun hyvinvointitoimialan johtaja Riitta Liuksa.

Koronarokotukset tullaan järjestämään työterveyshuollossa influenssarokotusten tapaan, kertoo Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

– Ihan vastaavanlaista toimintamallia käytetään influenssarokotuksissa. Silloin noudatetaan samoja kriteerejä kuin on ylipäätään sovittu rokotusjärjestyksestä, sanoo Peltoniemi.

Päätös rokotteiden antamisesta työterveyshuollolle haluttiin Varsinais-Suomessa tehdä hyvissä ajoin, ensimmäisten joukossa Suomessa.

– Olemme halunneet olla etulinjassa, jotta asiat ovat muodollisesti kunnossa, kun rokotetta ihan aidosti tänne alkaa tulla. Toiveena on, että työterveydessä rokottamiseen päästäisiin toukokuun alkupuolella.

Riitta Liuksan mukaan rokotusten aloittamispäivää ei voida vielä lyödä lukkoon.

– Työterveyshuolto voi alkaa rokottaa heti, kun on varmuus paljonko saadaan rokotteita. Täytyy olla tavaraa, mitä jakaa.

– Jos rokotemäärät kasvavat ennakoidusti toukokuussa, pystytään laajentamaan rokotuksia yhä useammille toimijoille. Toki yksityiset toimijat itse päättävät, lähtevätkö mukaan rokotustoimintaan ja ostavatko asiakasyritykset työterveyshuollolta tätä palvelua, täydentää Peltoniemi.

Rokotukset nopeutuvat

Kunnat haluavat Riitta Liuksan mukaan saada työterveyshuollon mukaan koronarokotuksiin, jotta rokotustahti nopeutuisi.

– Mitä enemmän rokottajia tulee kentälle, nopeuttaa se rokotuksia ilman muuta. Ja mitä nopeammin saadaan rokotuskattavuutta nostettua, sillä on vaikutusta epidemian kehittymiseen.

Jutta Peltoniemi huomauttaa, että toukokuussa on käynnistymässä alkuvuonna ensimmäisen annoksensa saaneiden toinen rokotuskierros.

– Tämä vie tietenkin osan resursseista. Kun saapuvien rokotteiden määrä kasvaa, on todella tärkeää, että on monta toimijaa rokottamassa.

Turun tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.
Turun seudulla yli 60-vuotiaat on Jutta Peltoniemen mukaan pääosin rokotettu. Riskiryhmien rokotukset etenevät, ja tiedossa olevilla rokotemäärillä heidätkin saataneen rokotettua ennen vappua.Minna Rosvall / Yle

Työterveyshuolto rokottaa työntekijöitä saman rokotejärjestyksen mukaisesti kuin kunnatkin, eli vanhemmista ikäluokista aloittaen.

– Todennäköisesti mennään 10 vuoden jaksoissa. Ehkä kesällä kun ollaan jo alle 40-vuotiaiden joukossa, siinä saatetaan avata jo isompia ryhmiä, Riitta Liuksa pohtii.

Asiakas ei voi työterveyshuollossakaan valita eri rokotteista.

Rokotettavalle pistos on ilmainen. Työntekijöilleen rokotuspalveluita työterveyshuollosta ostava yritys hakee normaalin käytännön mukaisesti korvauksia Kansaneläkelaitokselta.

Rokotuksia ei tuoda työpaikoille

Työpaikoilla joukkorokotuksia ei näillä näkymin tulla järjestämään. Esimerkiksi yleisin työikäisille toukokuussa annettava Pfizerin ja Biontechin mRNA-rokote vaatii -70 asteen säilytyslämpötilan.

– Ne ovat hyvin vaativia käsiteltäviä ja niillä on hyvin vaativat säilytysolosuhteet. Se edellyttää rokottamista keskitetyssä paikassa, eli influenssarokotteiden tapaan ei ole mahdollista mennä työpaikoille rokottamaan, ainakaan vielä, kertoo Jutta Peltoniemi.

Samasta syystä ratkottavana on vielä joitakin logistiikkaan liittyviä kysymyksiä, mutta Peltoniemi uskoo niiden selviävän toukokuuhun mennessä.

Työterveyspalveluja tarjoava Terveystalo keskittää Turun seudun koronarokotukset Turun keskustan Pulssin toimipisteeseen.

Valmius aloittaa rokotukset löytyy vaikka heti, vakuuttaa Terveystalon Turun seudun aluejohtaja Aki Ahonen. Massarokotuksia on suunniteltu viime marraskuusta alkaen.

– Olemme tehneet suunnitelmia tilaratkaisuista, rokotuspisteiden riittävyydestä, ja tietenkin henkilökunnan riittävyydestä sekä rokotustehtävissä että avustavissa tehtävissä. Eli kaikki toimii mahdollisimman jouhevasti, kun saadaan lupa aloittaa ja rokotteet tulevat.

Aki Ahonen, Terveystalon Turun seudun aluejohtaja.
– Olemme olleet jo pitkän aikaa valmiina, sanoo Terveystalon Turun seudun aluejohtaja Aki Ahonen.Yrjö Hjelt / Yle

Rokotuskäyttöön on varattu muutama isompi tila Turun Terveystalo Pulssin kiinteistöstä. Riippuen rokotteiden saatavuudesta rokotepisteiden määrää voidaan lisätä.

Asiakkaat tulevat saamaan ilmoituksen, kun rokotusjärjestyksen mukainen vuoro koittaa.

Aki Ahonen ei pysty tarkalleen sanomaan, kuinka monta ihmistä tulee saamaan rokotteen Terveystalossa. Työterveyshuollon piiriin kuulumattomat eivät voi niitä tulla ostamaan, ainakaan tässä vaiheessa.

– Lähdemme siitä, että rokotamme ainakin meidän työterveysasiakkaamme. Ymmärrettävästi kyselyitä on tullut paljon, milloin päästään aloittamaan. Meillä on tarvittaessa myös valmius tukea julkista puolta muussakin massarokottamisessa.

Asuinpaikka ei vaikuta rokotuksiin työterveyshuollossa

Työikäisten ja työterveyshuollon piirissä olevien rokotukset eivät siis tapahdu asuinkunnittain, vaan siellä missä työterveyshuollon toimipiste on.

Varsinais-Suomessa se tarkoittaa käytännössä sitä, että jatkossa monet työikäiset saavat koronarokotteensa Turussa, asuinpaikasta riippumatta.

– Tällä hetkellä rokotusten järjestämisvastuu on kunnilla, ja tietenkin toivomme, että mahdollisimman moni kunta luovuttaisi osan rokotteistaan työterveyshuollon käyttöön. Sitä kautta pystymme nopeammin rokottamaan väestöä laajalti, ja vaikuttamaan koronaepidemiaan nopeammin, sanoo Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 17.4. kello 23.

Lue lisää:

Yksityiset terveysyritykset jo tiiviisti mukana koronarokotuksissa – "Työntekijöiden rokotuksista voi tulla sekasotku", epäilee Elinkeinoelämän keskusliiton koronajohtaja

Ylen tiedot: Työterveyshuolto laajasti mukaan koronan joukkorokotuksiin – poliittinen sopu on olemassa, ja korvaustapaa valmistellaan

Voiko oman rokotusvuoronsa antaa läheiselle? Lue asiantuntijoiden vastaukset tähän ja 14 muuhun suomalaisia askarruttavaan kysymykseen

Lue seuraavaksi