Hyppää sisältöön

Kuusi suurinta kaupunkia arvostelee hallitusta – Vapaavuori: EU:n elvytysrahat käytetään valtion hankkeisiin, vaikka eniten ovat kärsineet kaupungit

Kaupunkien johtajat ihmettelevät, miksi rahat suunnataan hankkeisiin, jotka eivät elvytä eivätkä uudista.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ja Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) arvostelevat hallitusta EU-elvytyspaketin rahojen kohdentamisesta. Kuva: Mikko Ahmajärvi, Jyrki Lyytikkä, Petteri Sopanen / Yle

Kuusi suurinta suomalaiskaupunkia arvostelee Sanna Marinin (sd.) hallitusta EU:n elvytysrahojen käytöstä.

Kaupunkien johtajien kannanotossa moitteita tulee siitä, että kaupunkeja ja yrityksiä ei ole otettu huomioon, vaikka ne ovat kärsineet koronakriisistä eniten.

Kannanotossa ovat mukana Helsingin, Tampereen, Espoon, Turun, Oulun ja Vantaan kaupunkien johtajat.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on huolissaan sitä, että EU:n elvytysrahaston hienot tavoitteet, digitaalisuuden edistäminen, vihreä kasvu sekä tutkimus ja kehitys, eivät toteudu.

– Tämä näyttää kohdentuvan hankkeisiin, joilla ei ole taloutta elvyttävää tai uudistavaa vaikutusta. Eniten tästä kriisistä on kärsitty isoissa kaupungeissa, mutta nyt kaupungeille ei halutakaan antaa kovin suurta roolia.

Vapaavuori harmittelee, että rahat suunnataan valtion omiin hankkeisiin, vaikka työtä pitäisi tehdä yhdessä kaupunkien ja yritysten kanssa.

Myös byrokraattisuus saa kyytiä.

– Rahoitus pirstaloituu liian pieniin osiin ja hallinto hajautuu niin monille viranomaisille, että kokonaisuutta ei oikein ohjata.

Vapaavuori ei halua ryhtyä nimeämään yksittäisiä hankkeita, joita isot kaupungit voisivat ryhtyä toteuttamaan. Hänen mielestään kyse on enemmänkin filosofiasta.

– Kyse on siitä, miten ainutlaatuista mahdollisuutta hyödynnettäisiin. Jos työtä tehtäisiin enemmän kaupunkien ja yritysten kanssa, saataisiin enemmän vaikuttavuutta.

Suomelle kaksi miljardia euroa

Suomi on saamassa EU:n 750 miljardin elvytyspaketista noin kaksi miljardia euroa. Tarkoitus on potkaista velkarahalla vauhtia talouteen koronakurimuksen jälkeen.

Rahoitettavien investointien olisi edistettävä työllisyyttä, vähennettävä hiilidioksidipäästöjä tai edistettävä digitaloutta.

Pormestarit ja kaupunginjohtajat toteavat, että koronakriisin vaikutukset näkyvät etenkin suurissa kaupungeissa, niiden yrityksissä ja asukkaiden arjessa.

Lähes miljoona suomalaista tekee etätöitä, kaupunkien keskustojen liikkeet tyhjenevät, ravintolat on pantu säppiin ja osa hotelleista on sulkenut ovensa.

Pormestari Lyly toivoo rahaa ratahankkeisiin

Sekä Vapaavuori että Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) toivovat, ettei EU:n elvytysrahoituksen hyviä mahdollisuuksia nyt hukata.

– Iso kuva paketissa on ihan oikein, mutta tässä pitäisi varmistaa, että rahat menevät kestävämpään ja selviytymiskykyisempään talouteen sekä koronavaikutusten lieventämiseen, Lyly sanoo Ylelle.

Lyly muistuttaa, että kunnat ovat merkittäviä toimijoita kaikilla näillä sektoreilla. Hän toivoo, että paketti olisi voitu sitoa osaksi kuntien työllisyyskokeilua.

Kokeilussa noin 230 000 työtöntä siirtyy nykyisiltä te-toimistoilta kuntien vastuulle.

– Tässä olisi voitu kokeilla vipuvaikutusta. Voisi kuvitella, että työllisyyspalveluita olisi voitu toteuttaa uudella tavalla ja laittaa siihen panostuksia, Lyly sanoo.

Kaupunginjohtajien mukaan kunnilla on suuri rooli myös ilmastonmuutoksen torjunnassa, koska sen vastuulla on iso osa energian tuotannon, joukkoliikenteen ja rakentamisen kehittämisestä.

– Olisi voinut ajatella, että siellä olisi ollut hankkeita, jotka ratkaisevat meidän elinkeinoelämän pullonkauloja, jotka liittyvät saavutettavuuteen maan sisäisesti, Lyly toteaa.

Lyly viittaa julkisuudessa paljon esillä olleisiin hankkeisiin, joilla nopeutettaisiin junaliikennettä Tampereelta, Turusta ja Kouvolasta Helsinkiin.

Suomi antaa suunnitelmansa elvytysrahojen käytöstä EU:lle toukokuussa. Alunperin se piti antaa huhtikuun loppuun mennessä.

Voit keskustella artikkelista 17.4.2021 kello 23 asti.

Lue lisää:

.
.