1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Alvar Aalto

Seinäjoki jatkaa Aallon rakennusten remontteja – nyt laitetaan kuntoon kaupungintalon ja virastotalon julkisivut

Seinäjoen kaupunki aloitti Alvar Aallon suunnittelemien rakennusten mittavat korjaukset vuonna 2013. Peruskorjauksiin uppoaa noin 30 miljoonaa euroa.

Alvar Aalto
Seinäjoen kaupungintalo
Seinäjoen kaupunki on peruskorjannut hallitsemiaan Aalto-rakennuksia jo kahdeksan vuoden ajan. Tänä keväänä ja kesänä työ jatkuu muun muassa kaupungintalon julkisivuremontilla.Tarmo Niemi / Yle

Seinäjoen kaupunki jatkaa hallinnoimiensa Alvar Aalto -rakennusten remontteja. Nyt laitetaan kuntoon rapattuja julkisivuja.

Kaupungintalon julkisivuremontti on alkanut tänään torstaina ja virastotaloon käydään kiinni vapun jälkeen. Molempien rakennusten julkisivuremonttien pitäisi olla valmiina elo–syyskuussa.

Julkisivuremonteissa rakennusten ikkunat peitetään muovikalvolla. Kuukauden kestävät hiekkapuhallukset ja piikkaukset alkavat viikolla 17. Tuolloin ikkunat suojataan kennolevyillä. Lisäksi kaupungintalon ja virastotalon sisäänkäynnit suojataan turvallisen kulun varmistamiseksi.

Seinäjoen kaupungintalon tunnusomaisin piirre ovat sen läikehtivän siniset seinät. Arabian tehtaiden valmistamista keramiikkasauvoista rakennettu seinä on ainutlaatuinen. Sellaista ei ole missään muussa Aallon suunnittelemassa rakennuksessa.

– Julkisivukorjauksessa vaihdetaan myös kaupungintalon rikkoutuneiden, sinisten klinkkerisauvojen tilalle uudet. Sauvojen vaihto tehdään yksittäin käsityönä, kaupunki tiedottaa.

Kaupungintalon julkisivun puuosat on uusittu tai kunnostettu vuonna 2020.

Seinäjoen kaupungintalo
Rikkoutuneiden, sinisten klinkkerisauvojen tilalle vaihdetaan uudet sauvat yksittäin käsityönä.Tarmo Niemi / Yle

Seuraavaksi Kansalaistori ja nurmiportaikko

Kaupungin tiedotteen mukaan ensi vuonna korjataan Aallon kirjaston ja kaupungintalon välinen Kansalaistori ja kaupungintalon nurmiportaikko.

Seinäjoen kaupungin hallinnoimien Alvar Aallon suunnittelemien rakennusten mittavat korjaukset alkoivat Aallon kirjastosta vuonna 2013.

Sen jälkeen on korjattu kaupungintalon ja virastotalon sisätilat, maanalaiset osat ja kattorakenteet sekä kaupunginteatterin esitystekniikka ja henkilökunnan käytössä olevat tilat.

Peruskorjausten kustannusarvio on noin 30 miljoonaa euroa.

Lue lisää:

Alvar Aallon kirjasto palautetaan Seinäjoella alkuperäiseen asuun

Aallon suunnittelema kaupungintalo vihdoin remonttiin Seinäjoella – "Korjataan vaalivalla otteella"

Seinäjoen kaupungintalon remontti ei ole tuonut ikäviä yllätyksiä – julkisivu pelättyä paremmassa kunnossa

Virastotalon remontti Seinäjoella valmistuu odotettua aiemmin

Moni vieroksui Alvar Aaltoa, eikä "funkkislaatikko" ollut kelvata kirkoksi – pohjalaisesta uhosta syntyi kuitenkin Lakeuden risti

Lue seuraavaksi