1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Väärennetyn koronatodistuksen saa 70 eurolla, viruksen Brasilian-muunnos jyllää Etelä-Amerikassa, palkaton omaishoitovapaa lähenee

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kuvassa tehdään koronavirustestiä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.
Ylen tietojen mukaan pääkaupunkiseudulla toimiva yritys tekee bisnestä myymällä väärennettyjä todistuksia negatiivisista koronatestituloksista. Tämän kuvan testaustilanne ei liity tapaukseen.Silja Viitala / Yle

Yle selvitti: Yritys myy väärennettyjä koronatestitodistuksia 70 euron hintaan

Ylen tietojen mukaan pääkaupunkiseudulla toimiva yritys myy todistuksia negatiivisista koronavirustestituloksista ilman testin tekemistä. Todistusväärennöksiä tehdään yrityksen omissa nimissä, mutta siltä puuttuvat tarvittavat toimiluvat. Uusi ja alan toimijoille tuntematon yritys kiistää väärennyksen. Todistuksille on kysyntää, koska useat maat vaativat matkustajilta negatiivisen testituloksen, jotta ulkomaan lennolle pääsee.

19-vuotias Kuier teki suomalaista koripallohistoriaa

Awak Kuier STT Lehtikuva 16.4.2021
Awak Kuier osallistui koripallon naisten maajoukkueen eli Susiladiesien harjoituksiin Helsingissä viime heinäkuussa.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Koripalloilija Awak Kuier, 19, on varattu Yhdysvaltain ammattilaisliiga WNBA:han varaustilaisuuden toisena pelaajana Dallas Wingsiin.

Dallas Wingsillä oli kaksi ensimmäistä varausvuoroa, ja seura varasi odotetusti ensimmäisenä 21-vuotiaan, joka on pelannut Texas Longhornsin yliopistojoukkueessa.

Kuierista tuli kaikkien aikojen toinen suomalainen, joka on varattu WNBA-liigaan.

Brasiliassa kehittynyt koronamuunnos jyllää alueen maissa

Miehet kantavat ruumisarkkua haudettavaksi perulaisella hautausmaalla.
Sukulaiset hautasivat 72-vuotiaana koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleen Teofilo Yovera Yarlequen Perun Limassa viime elokuussa.Raul Sifuentes / Getty Images

Brasilian herkästi leviävä koronaviruksen muunnos, P1, leviää useassa Etelä-Amerikan maassa. Niissä koronatilanne on hyvin huono ja terveydenhoitojärjestelmät romahduksen partaalla. Esimerkiksi Uruguayssa koronaluvut ovat asukaslukuun suhteutettuna maailman kärkeä ja jopa suurempia kuin Brasiliassa. Uruguaylaisen virologin mukaan on vain ajan kysymys, milloin P1:stä tulee vallitseva viruskanta alueella. Lisäksi rokotteiden hidas eteneminen mahdollistaa myös uusien virusmuunnosten kehittymisen.

Lähiomaisen auttamisen takia saa pian olla pois töistä palkatta

Omaishoitaja on vastassa kun hänen aviomiehensä saapuu taksilla kotiin.
Omaishoitovapaata voisi käyttää esimerkiksi oman vanhemman auttamiseen lääkärikäynnille.Petteri Bülow / Yle

Työntekijöille on tulossa ensi vuonna oikeus viiden päivän omaishoitovapaaseen. Vapaa on palkatonta, mikä vähentää sen suosiota. Yle kysyi suurimmilta ammattiliitoilta niiden intoa ryhtyä ajamaan omaishoitovapaata palkalliseksi työehtosopimusten kautta.

Lämpöinen viikonloppu alkaa tänään

Perjantain sääkartta.
Yle

Ilma on aurinkoinen. Lähinnä Lapissa voi olla hieman muuta maata enemmän pilven riekaleita liikkeellä. Yöpakkasten jälkeen lämpötila kohoaa etelässä selvästi yli +10 asteen ja pohjoisessakin monin paikoin 10 asteen vaiheille.

Viikonloppuna lämpötila kohoaa paikoin yli 15 asteen. Viikon lämpimin päivä on mahdollisesti sunnuntai.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi