Hyppää sisältöön

Iso osa ravintoloista pitää ovet kiinni vielä maanantaina, vaikka sulku päättyy – "Mieluummin sulku ja tuet kuin naurettavat rajoitukset"

Eduskunta hyväksyi ravintoloiden enimmäisrajoitukset. Valtioneuvosto tarkentaa ehdot perjantaina asetuksella.

Asiakkaita istuskeli ravintola Vltavassa Helsingissä maaliskuun alkupuolella. Ravintoloiden nykyinen sulku päättyy ensi maanantaina tiukoin rajoituksin. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Koronan vuoksi määrätty yleinen sulku on pitänyt pääosan maan ravintoloista kiinni kuusi viikkoa. Mutta pian sulku päättyy, ja ravintolat saavat avata ovensa maanantaiaamuna tiukoin rajoituksin.

Eduskunta hyväksyi lakimuutokset tartuntatautilakiin tänään torstaina. Siihen on määritelty ravintoloiden enimmäisrajoitukset. Valtioneuvosto tarkentaa ehdot asetuksella perjantaina.

Ylen tietojen mukaan alkoholin tarjoilu loppuu kello 17, baarit määrätään menemään kiinni kello 18 ja ruokapaikat kello 19 ainakin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja kolmessa muussa maakunnassa. Muitakin ehtoja voi tulla.

Tämä on huono uutinen ravintoloille. Iso osa maan ravintoloista pitääkin ovensa edelleen kiinni myös maanantaina. Näin tekee myös ravintoloitsija Joonas Keskinen, jonka perheyritys pyörittää Helsingissä kahtatoista ravintolaa, muun muassa Juttutupaa Helsingin työväentalolla.

Ravintoloitsija Joonas Keskinen. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Ravintoloitsijoiden mukaan ei ole järkeä sulkea ovia jo alkuillasta.

– Tällaisilla rajoituksilla kannattavan liiketoiminan pyörittäminen on aika mahdotonta. Että jos hallitus armollisesti antaa tunnin lisäaikaa ruokaravintoloille , niin ei siinä ei ole minkäänlaista järkeä. Mieluummin sulku ja tuet ravintoloille kuin näin naurettavat rajoitukset, lataa Keskinen.

Ravintola-alan etujärjestön MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo osan ravintoloitsijoista pettyneen sulun purkuehtoihin ja pitävän ovet kiinni.

– Illallisravintolat jäävät kiinni. Yökerhot ja karaokeravintolat ovat olleet suljettuna jo aikaisemmin, ja moni pubikin pysyy kiinni myös maanantaista eteenpäin.

Lapin mukaan lounasravintolat ja kahvilat avautuvat, samoin liikenneasemien ravintolat, joita aukiolorajoitukset eivät koske lainkaan.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Lisämuutoksia parin viikon päästä?

Ravintoloitsijat asettavat nyt toiveensa viikon, kahden päähän, jolloin hallitus on luvannut tarkastella rajoituksia uudelleen. Tartuntaluvut ovat olleet laskussa viime viikkoina, joten jos suunta jatkuu samana, on ravintoloiden toiveille pohjaa.

Ravintoloitsija Keskinen listaa toiveita:

– Terasseille selkeämpiä lievennyksiä, anniskeluaikoja huomattavasti myöhemmäksi kuin nämä naurettavat kello 17 rajoitukset ja asiakaspaikkamäärät ruokaravintoloissa ja miksei baareissa ja yökerhoissa 75 prosenttiin.

Maakunnittaiset rajoitukset pitäisi Lapin mielestä rakentaa uudella tavalla.

– Ne pitäisi purkaa kaikissa maakunnissa, mutta niissä maakuntien pääkaupungeissa, missä on suuremmat tartuntaluvut kuin muissa kunnissa, niin niitä kuntia pitäisi vapauttaa rajoituksista, kuten tehtiin Lapissa ennen pääsiäistä, Lappi ehdottaa.

Keskinen toivoo myös kaikkien ravintoloitsijoiden puolesta, että seuraavalla päätöskierroksella tiedot lievennyksistä kerrotaan hyvissä ajoin eikä kaksi päivää ennen voimaantuloa.

– Siten voisimme suunnitella ja kutsua työntekijöitä töihin ja tilata raaka-aineita. Se olisi kehitystä hallituksen vuoden ajan noudattamaan trendiin, Keskinen sivaltaa.

Ennen kesää pitäisi Lapin mielestä jo palata normaaleihin aukioloaikoihin ja asiakaspaikkamääriin. Hänen mukaansa ravintola-asiointiin on patoutunut runsaasti tarvetta.

– Olen ihan varma, että ravintola-ala kokee jonkinlaisen renessanssin.

Lue lisää: