Satakunnan koronatilanteessa muutoksia: Rauma kiihtymisvaiheeseen, Kokemäki leviämisvaiheeseen

Maakunta on kiihtymisvaiheessa lukuunottamatta Euraa, Eurajokea, Kokemäkeä ja Säkylää.

Satasairaala suosittelee edelleen satakuntalaisia välttämään matkustamista ja pysymään perhepiirissä. Kuva: Satasairaala

Rauma on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen eli tilanne Raumalla on parantunut. Kokemäki puolestaan on nyt leviämisvaiheessa.

Kokemäellä taudin ilmaantuvuus on selvästi noussut, tapauksia on kahdessa viikossa viisi. Kaikkien tautitapausten tartunnanlähde ei ole selvillä. Tästä syystä kaupunki on nyt siirretty leviämisvaiheeseen.

Muilta osin maakunnan koronatilanne on viikon takaiseen verrattuna ennallaan: Eura, Eurajoki ja Säkylä ovat myös leviämisvaiheessa, muu maakunta on kiihtymisvaiheessa.

Yksi potilas vuodeosastolla

Koronan ilmaantuvuus Satakunnassa on 43,1 tapausta 100 000 asukasta kohti. Luku on laskenut hieman.

Viime viikolla Satakunnassa todettiin 32 koronatapausta, kun edeltävällä viikolla tapauksia oli 55. Tartunnoista vain kolmen lähde jäi tunnistamatta. Puolet tartunnoista oli saatu kotoa, kolmasosa ystävä- tai lähipiiristä.

Satasairaalassa on yksi koronavirusinfektiota sairastava potilas vuodeosastolla. Terveyskeskusten vuodeosastoilla ei ole tällä hetkellä yhtään hoidettavaa koronapotilasta.

Virusmuunnokset leviävät

Alueellinen tartuntatautien torjuntaryhmä toteaa, että koronaviruksen muuntokannat ovat valtaviruksia myös Satakunnassa.

Satadiagin laboratorio on tällä viikolla alkanut testata kaikki positiiviset koronanäytteet virusmuunnosten varalta. Tähän nmennessä on tunnistettu 11 ns. brittimuunnosta ja kaksi Etelä-Afrikka- tai Brasilia-muunnosta. Testi ei pysty erottelemaan jälkimmäisiä toisistaan.

Aiemmin testejä on tehty THL:n laboratoriossa. Se on varmistanut Satakunnassa 23 virusmuunnostapausta, joista 21 on brittimuunnosta ja kaksi Etelä-Afrikan muunnosta.

– Epidemiatilanne voi kääntyä herkästi huonompaan suuntaan, joten rajoituksia ja suosituksia puretaan edelleen maltillisesti ja asteittain, tilannetta tarkasti seuraten, työryhmä viestittää.

Nuorten harrastuksia avataan vähitellen

Käytännössä ensi vaiheessa aletaan vähitellen sallia yli 12-vuotiaiden nuorten harrastusmahdollisuuksia, kuitenkin koronaturvallisuudesta tiukasti huolehtien. Muutos tulee voimaan maanantaina 19.4.

Harrastusryhmissä pitäisi olla korkeintaan kuusi nuorta, eikä kilpatoimintaa tai otteluita saa edelleenkään järjestää. Lähikontakteja ei nuorten harrastuksissa sallita.

– Aikuisten tulee vielä jaksaa noudattaa suosituksia, jotta turvaamme lasten ja nuorten koulunkäynnin ja harrastamisen jatkumisen, osastonylilääkäri Tuomas Nieminen ja johtajaylilääkäri Petteri Lankinen kirjoittavat.