1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Luumäki

Luumäellä aletaan muuttaa jätettä sähköenergiaksi – ympäristöystävälliseen energiaan keskittynyt yritys sai vuoden mittaisen koeluvan

Luumäellä alkaa vuoden mittainen koetoiminta, jossa valmiiksi lajiteltua, polttokelpoista jätettä muutetaan sähköenergiaksi. Jos hanke onnistuu, se saattaa jatkua.

Luumäellä alkaa syntyä sähköä, kun ympäristöystävällisen energian tuotantoon keskittynyt yritys aloittaa toimintansa. Kuvituskuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Luumäellä aloittaa toimintansa yritys, joka muuttaa jätettä sähköenergiaksi.

Kyseessä on vuoden mittainen koetoiminta, jossa käsitellään 15 000 tonnia valmiiksi lajiteltua, polttokelpoista jätettä.

Jäte on puuta, paperia ja pahvia sisältävää REF-polttoainetta eli kierrätyspolttoainetta. Se on tarkoitus kuljettaa junalla Luumäelle Etelä-Suomen alueelta.

Luumäellä aloittava yritys on Mikkelissä sijaitseva Green Company, joka kuuluu kansainväliseen Energeen Group AG -konserniin. Se on keskittynyt ympäristöystävällisen energian tuotantoon ja siihen sijoittamiseen.

Hankkeen tarkoituksena on työllistää kymmeniä henkilöitä Luumäen alueella.

Luumäellä jätettä on tarkoitus muuttaa sähköenergiaksi terminaali- ja toimistokiinteistössä, jossa on aiemmin toiminut Nurminen Logistics.

Toiminnan on tarkoitus käynnistyä siinä vaiheessa, kun terminaalirakennuksen uusi rakennuslupa on hyväksytty.

Luumäellä käsiteltävä jäte on puuta, paperia ja pahvia sisältävää REF-polttoainetta eli kierrätyspolttoainetta. Kuvituskuva puujätteestä. Kuva: Yle

Ei päästöjä, savua, hajua tai melua

Jäte kulkeutuu suljettua hihnaa pitkin reaktoriin, jossa jätteen tuhoaminen tapahtuu korkeassa lämpötilassa höyryteknologialla. Tämä poistaa myös mahdolliset bakteerit, virukset ja haitalliset aineet jätteestä.

Prosessissa jätemateriaali hajoaa molekyyleiksi ja muodostuu kaasuksi, hiilidioksidiksi, joka puolestaan jäähdytetään lämpötilaa alentamalla nestemäiseksi kaasuksi.

Nestemäinen kaasu ohjataan generaattorin läpi ja lopputuote on sähköä.

Prosessissa ei synny pölyä, ei likavesiä tai muita jäämiä pohjavesiin tai vesistöihin. Ilmaan ei myöskään pääse haitallisia ainesosia, koska prosessissa ei käytetä polttomenetelmää.

Myös jatko on mahdollinen

Luumäen ympäristönsuojelusihteeri Juha Tervonen kertoo, että Luumäen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen on myöntänyt koeluontoiselle toiminnalle yhden vuoden mittaisen koetoimintaluvan.

Luumäen kunnan rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt luvan muuttaa terminaalirakennuksen käyttötarkoitusta.

Juha Tervonen sanoo, että yritystoimintaa tarvitaan lisää Luumäelle. Hän kertoo, että kiertotaloushankkeet ovat kannatettavia, mutta niissä on usein myös riskejä. Jätteen hyödyntämisessä voi tulla ongelmia.

– Toiminnan on kerrottu olevan ympäristölle haitatonta. Mikäli jostain syystä ympäristöhaittoja ilmenisi, siinä tapauksessa toiminta päättyisi vuoden kuluttua. Vuoden koetoiminnan jälkeen katsotaan, onko toiminnalle mahdollista myöntää toistaiseksi voimassa oleva ympäristölupa, Tervonen lisää.