1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kainuu

Kainuun kesää arvioidaan vietettävän normaalisti – ainoastaan yleisötapahtumiin on odotettavissa rajoituksia, silti festivaaleja ollaan järjestämässä

Torstailta tuli kaksi uutta koronatartuntaa Kainuuseen.

Kainuu
Yleisöä Sotkamon hiukan pesäpallostadionilla koronarajoitusten aikaan.
Yleisötapahtumiin odotetaan rajoituksia Kainuun kesässä. Kuva Sotkamon pesäpallokatsomosta kesältä 2020, jolloin yleisön kulkua rajoitettiin eri lohkojen välillä. Tanja Heikkonen / Yle

Kainuu on ollut koronaepidemian perustasolla lähes koko pandemian ajan, lukuun ottamatta vuoden vaihteen ympärillä olleita muutaman viikon jaksoja. Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat olleet henkilömäärältään rajattuja viime syksystä lähtien, ja ravintolatoimintaa on rajoitettu eri tavoin.

Kainuun soten mukaan maakunnassa maltillisempana esiintynyt epidemia on antanut mahdollisuudet lähes normaaliin elämään. Myös vaikutukset elinkeinoelämälle ovat pienempiä kuin alueilla, joissa on jouduttu kokonaan sulkemaan ravintoloita tai muita yrityksiä.

Esimerkiksi Lammen Loiskeet-tapahtuma aiotaan järjestää niillä valmiuksilla mitä tapahtumajärjestäjille on tällä hetkellä annettu. Heinäkuun alkuun suunnitellun tapahtuman toimitusjohtaja Jouko Palorinne sanoo ettei muiden peruuntumiset vaikuta heihin. Esimerkiksi Ruisrock perutaan koronan vuoksi jo toistamiseen

– Nämä ovat mittasuhteiltaan erilaisia. Meillä ei ole ulkomaisia esiintyjä. Tapahtuma-alue lue on valtava ja tilaa on. Sinne pystyy huoletta ottamaan 10 000 ihmistä, jos olisi normaalit olosuhteet.

Kainuussa exit-strategia on ollut jo käytössä

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari summaa, että uuden normaalin arvioiminen on hankalaa.

– Keskustelu exit-strategiasta tarkoittaa muualla siirtymistä tilanteeseen, jossa Kainuussa on oltu jo pitkään. Nykytiedon valossa odotettavissa on, että kesää kohden Kainuussa on muuten jotakuinkin tavanomaista, mutta yleisötapahtumissa säilynee rajoituksia.

Torstailta Kainuuseen kirjautuu kaksi uutta koronatartuntaa, toinen Sotkamoon ja toinen Kajaaniin. Molemmat tartunnat ovat jo valmiiksi karanteenissa olleilla. Maakunnan ilmaantuvuusluku on nyt 22,2 tartuntaa sataa tuhatta asukasta kohden viimeisen kahden viikon ajalta..

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi