Hyppää sisältöön

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan työntekijät syyttävät kirkkoherraa häirinnästä: epäasiallisia kosketuksia ja puheita

Seurakuntayhtymä selvittää, onko asiatonta käytöstä tapahtunut.

Hämeenlinnan kirkko kuvattuna 2015. Kimmo Reinikainen valittiin Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherraksi kesäkuussa 2019. Kuva: Anna-Kaisa Brenner / Yle

Työntekijät syyttävät Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherraa Kimmo Reinikaista häiritsevästä käytöksestä. Suullisten häirintäilmoitusten mukaan Reinikainen on kosketellut työntekijöitä ja puhunut heille epäasiallisesti, esimerkiksi ulkonäköä ja vaatetusta kommentoimalla.

Hämeenlinnan seurakuntayhtymä selvittää, onko asiatonta käytöstä tapahtunut. Hämeenlinna-Vanajan seurakunta tiedotti asiasta torstaina alkuillasta. Kirkkoherraa koskevista häirintäilmoituksista ensimmäisenä uutisoi Hämeen Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Kimmo Reinikainen ei halunnut kommentoida asiaa Ylelle perjantaina aamulla. Sen sijaan hän kommentoi syytöksiä torstaina lähetetyssä tiedotteessa. Kirkkoherra sanoo, että hänen on vaikea ottaa syytöksiin kantaa selvityksen ollessa vielä kesken.

– Käsivarren tai olkapään koskettaminen tai asun kommentointi ovat olleet minun näkökulmastani tilanteeseen liittyvää ystävällisyyden tai myötätunnon osoittamista. Koska nämä tilanteet ovat herättäneet epämukavuutta, on toimintani ollut huonosti harkittua ja pyydän anteeksi.

Asiaa selvittää seurakuntayhtymän työsuojelupäällikkö, talousjohtaja Kai Kauppinen. Eiliseen torstaihin mennessä hän ei ollut saanut kirjallisia ilmoituksia asiattomasta käytöksestä, tiedotteessa kerrotaan.

Kauppinen kertoo Ylelle käyneensä torstaina ja perjantaina keskusteluja asiasta usean henkilön kanssa.

– Tavoitehan olisi, että alkuviikolla päästäisiin maaliin. Nyt tietysti lauantai ja sunnuntai asettavat sen, että silloin ei paljon tapahdu. Varmasti tästä sisäinen raportti kirjoitetaan, ja toinen lehdistötiedotekin tehdään. Tällaisen selvityksen tekeminenhän ei ihan sekunnissa käy.

Kuuntele Kai Kauppisen kommentit asiattomaan käytökseen liittyvien epäilyjen selvitystyön etenemisestä. Toimittajana on Tiina Kokko.

Seurakunnan hallintokappalainen Hanna-Leena Kevätsalo-Vuorio pitää tärkeänä, että työyhteisön sisäiset ongelmat selvitetään perinpohjin.

– Omalta osaltani kannustan henkilöstöä keskustelemaan ja viemään eteenpäin asiat, jotka vaativat selvittämistä. Erilaisissa ristiriitatilanteissa on tärkeää, että kaikilla osapuolilla on mahdollisuus kertoa oma tarinansa ja tulla kuulluksi, hän kommentoi tiedotteessa.

Lisätty juttuun 16.4.2021 klo 12:58 työsuojelupäällikkö Kai Kauppisen kommentti sekä haastatteluaudio.

.
.