1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hiihtokilpailut

Hiihtoguru Kari Kyrö kommentoi legendaaristen Inarin Kultapullokisojen perumista: "Surulliselta tuntuu" – tälle keväälle suunnitteilla vielä yksi hiihtokilpailu

Inarin Kultapullokisat ovat olleet perinteisesti koko Suomen hiihtokauden päätös, johon myös huippuhiihtäjät ovat osallistuneet.

Hiihtäjät TIina ja Reima Idström sekä valmentaja Kari Kyrö.
Seura varautuu Kultapullokisojen järjestämiseen keväällä 2022, kunhan koronaepidemia on hellittänyt. Kuvassa keskellä Kari Kyrö, Tiina ja Reima Idströmin kanssa.

Inarin Kultapullokisoja ei järjestetä tänä vuonna. Kisoja jo 55 kertaa järjestänyt urheiluseura Inarin Yritys haki lupaa 56. Kultapullokisojen järjestämiseen, mutta sitä ei myönnetty.

Asiasta päättivät Lapin aluehallintovirasto sekä terveyskeskuksen ja Lapin sairaanhoitopiirin vastuulääkärit. Tilanteesta koituu Inarin Yritykselle iso arviolta noin 10 000 euron tappio.

Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan kysymyksessä on AVI:n rajaus yleisötilaisuuksien suhteen. Yli 20 henkilön tapahtumia ei sallita.

Toisaalta kisoja ei kannata järjestää ilman yleisöäkään. Liikuntaneuvos Kari Kyrö on ollut järjestämässä Inarin Kultapullokisoja. Kyrö kommentoi kisojen perumista ja tulevia suunnitelmia, voit katsoa kommentit klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa tai täältä.

– Ihan lähitulevaisuudessa on luvassa, jos kokoontumisrajoitus hellittää, niin pienempää kisaa, jo puolentoista viikon kuluttua sunnuntaina 25. huhtikuuta. Järjestämme Juutua-cupin loppukilpailun, Kyrö paljastaa.

Inarin Yritys varautuu Kultapullokisojen järjestämiseen keväällä 2022, kunhan korona epidemia on hellittänyt. Samalla nostetaan katse tuleviin kausiin ja niiden mukanaan tuomiin moniin arvokisoihin, joiden järjestämiseen seurassa on myös jo varauduttu.

– Kesällä, heinäkuussa pyöritetään maastopyöräilyn SM-kisat stardiolla, se kerää satoja osallistujia ympäri Suomea, Kyrö jatkaa.

Inarin kisat perinteisesti Suomen hiihtokauden päätös

Inarin Kultapullokisat ovat olleet perinteisesti koko Suomen hiihtokauden päätös, johon myös monet maamme huippuhiihtäjät ovat usein osallistuneet. Muun muassa maastohiihtäjä Anne Kyllösellä on hallussaan 7–8 Lemmenjoen kultapulloa voitettuna.

Inarin Yrityksen väki ei kuitenkaan aio jäädä tuleen makaamaan. Tämä kevät mentiin terveys edellä ja tulevia koitoksia suunnitellaan jo. Niinkin pian kuin heinäkuussa pitäisi olla seuraava koitos.

Inarissa on myös poikkeuksellisen vaativat rataprofiilit, ehkä vaativimmat koko Suomessa. Inarin Yritys on taas rutinoitunut kisajärjestäjä, joten SM- hiihtoja vuonna 2023 voidaan hyvinkin hiihtää Inarissa. Tällä hetkellä matkailurakentamisen ansiosta, ennen tulppana ollut majoituskapasiteetti ei ole ongelma.

Inarissa hiihdetään vielä ainakin vappuun saakka. Lumesta se ei ainakaan ole kiinni. Inarin Yritys on varastoinut lunta kisoja varten joka vuosi, joten sitä riittää.

Tarkennettu 16.4.2021 kello 11:22 Anne Kyllösen voittamien kultapullojen määrä.