Hyppää sisältöön

Kuopiolaiset saivat varaslähdön baareihin, kun ravintolasulku päättyi muita aiemmin – asiakkaat nauttivat auringosta terasseilla perjantaina

Ravintolasulku päättyi valtioneuvoston asetuksella Pohjois-Savossa yllättäen jo perjantaina.

Henna Rissanen ja Riikka Tikkunen nauttivat Mualiman Navan terassilla perjantaina Kuopion torilla. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Pohjois-Savon ravintolat ovat saaneet avata ovensa ravintolasulun jälkeen tänään perjantaina. Sulku päättyi valtioneuvoston asetuksella yllättäen jo perjantaina, vaikka muilla sulkupaikkakunnilla ravintolat saavat avautua vasta maanantaina 19. huhtikuuta.

Kuopion Kauppakadulla muutama asiakas oli heti aamulla odottelemassa, että ravintolat availevat ovensa. Yksi ensimmäisten joukossa Ale Pupiin suunnanneista oli Aku Leskinen.

– Pakkohan se oli tulla katsomaan, mikä fiilis on heti aamusta. Hyvältä näyttää tuo auringonpaiste ja terassi, Leskinen sanoo.

Ale Pupin vuoropäällikkö Mikael Lilienkampf oli iloinen päästessään jälleen töihin. Kuva: Jukka Eskanen / Yle

Sekä asiakkaat että henkilökunta yllättyivät torstaina avaamisuutisesta.

– Olin eilen menossa kauppaan, kun sain tiedon, että huomenna avataankin. Alkujärkytyksestä kun selvisi, niin tuntui hyvältä. On mukava päästä takaisin omiin hommiin, Ale Pupin vuoropäällikkö Mikael Lilienkampf sanoo.

Vuoropäällikön mukaan aamu sujui hyvin perinteisissä tunnelmissa. Alkuillasta on odotettavissa enemmän terassille tulijoita, kun aurinkoinen sää houkuttelee nauttimaan viikonlopun alkamisesta.

– Asiakkaat ovat olleet erityisen hyvällä tuulella. Tänään myydään sitä, mitä varastosta löytyy, ja mitä ehditään hankkia lisää, ensi viikolla tulee sitten ensimmäiset oikeat kuormat, Lilienkampf kertoo.

Aurinko lämmittää ja lokit laulaa

Mualiman Navassa päivää paistattelivat kuopiolaiset Henna Rissanen ja Riikka Tikkunen. Päätös terassille lähdöstä syntyi äkkiseltään.

– Nyt on ihana fiilis. Aurinko lämmittää ja lokit laulaa. Ihan kesältä tuntuu. Toivottavasti ravintolat ja palvelut saavat nyt olla auki, eikä enää tulisi sulkuja, naiset sanovat.

Arja Rouvinen oli nauttimassa lounasta ystäviensä kanssa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Arja Rouvinen lähti perjantaina ystäviensä kanssa lounaalle ja kuohuvalle. Kolmen viikon ravintolasulku ei juuri vaikuttanut naisen elämään, mutta nyt kun ravintolat ovat jälleen auki, tuntuuhan se mukavalle.

Myös Sinikka Pulkkinen oli suorastaan juhlavissa tunnelmissa, kun terassille yllättäen pääsikin jo perjantaina. Enää ei tarvinnut istua tapaamassa ystäviä toripenkeillä, vaan pääsi oikean ravintolapöydän ääreen.

– Tähän tilanteeseen sopii cappuccinon sijasta kuohuva. Täytyy vain istua takaraivo aurinkoon päin, etteivät kasvot pala, Pulkkinen nauraa.

Sinikka Pulkkinen nautti kahvin sijaan kuohuvaa, kun pääsi pitkästä aikaa oikein ravintolapöydän ääreen. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Edelleen rajoitustoimia

Ravintoloissa on edelleen noudatettava väliaikaisia rajoituksia, jotka koskevat esimerkiksi aukioloa, anniskeluaikoja, asiakkaiden liikkumista ravintolassa sekä asiakaspaikkamääriä. Rajoitukset vaihtelevat maakunnittain alueen epidemiatilanteen mukaan.

Kireimmät rajoitukset koskevat alueita, joilla on pahin epidemiatilanne. Esimerkiksi epidemian leviämis- ja kiihtymisalueilla alkoholin tarjoilu loppuu kello 17.

Perustasolla olevassa Pohjois-Savossa rajoitukset ovat höllemmät. Valomerkki tulee kello 22 ja ravintolat voivat olla auki kello 23 asti.

Alkoholin tarjoiluun keskittyviin ravintoloihin voi ottaa sisään puolet normaalista asiakasmäärästä. Ruokaravintoloilla saa olla käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Lue myös:

.
.