1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. äänestäminen

Keski-Suomessakin kokeillaan erilaisia äänestystapoja – kuntavaalien toimitsijoista on paikoin pulaa

Maakunnan suurimmat kaupungit eivät tarjoa drive in -äänestystä, mutta ulkoäänestys on monin paikoin mahdollinen.

äänestäminen
Kynä äänestyslipukkella.
Kuntavaaleissa voi monin paikoin äänestää kesällä ulkotiloissa.Tove Virta / Yle

Koronaepidemian uhka leijuu edelleen kuntavaalien yllä, vaikka vaalit siirrettiinkin pahimman epidemia-aallon edestä huhtikuulta kesäkuulle.

Massarokotusten viivästyminen merkitsee sitä, että vaalijärjestelyissä on kesälläkin otettava koronarajoitukset huomioon. Tämä on saanut oikeusministeriön muun muassa hyväksymään drive in -äänestämisen eli autosta tapahtuvan äänestämisen kuntavaaleissa.

Keski-Suomessa mahdollisuuteen ei tartuta ainakaan maakunnan isoimmissa kaupungeissa.

Jyväskylä tarjoaa kuitenkin ennakkoäänestäjille mahdollisuutta äänestää ulkotiloissa. Kaupunki pystyttää äänestyspisteen Hippokselle.

– Ulkoäänestys on Hippoksella mahdollista kaikkina ennakkoäänestyspäivinä, Jyväskylän keskusvaalilautakunnan sihteeri Anu Leppänen kertoo.

Hippokselle pystytetään äänestystä varten teltta, jossa on kaksi äänestyskoppia ja kaksi kirjauspistettä.

Myös Jämsässä on mietitty "erilaisia telttaversioita" ulkoäänestystä varten, keskusvaalilautakunnan sihteeri Sari Riekki sanoo. Jämsäkään ei järjestä äänestäjille drive in -kaistaa.

Ennakkoäänestyksen ajaksi Jämsä vuokraa Seppolan liikuntahallin luo kioskin, jonka luona voivat äänestää ne, jotka eivät halua sisätiloihin. Myös varsinaisten äänestyspaikkojen ulkopuolelle järjestetään jonkinlainen äänestystila, Riekki kertoo.

Jämsässä varsinaisena murheenkryyninä on vaalitoimitsijoiden riittävyys. Moni tehtävään jo lupautunut on perunut tulonsa sen jälkeen, kun vaalit siirrettiin kesäkuulle.

– Esimerkiksi nuoremmat vaalitoimitsijat on joutuneet perumaan, kun heillä on silloin alkaneet jo kesätyöt, Sari Riekki toteaa.

Jämsä rekrytoi nyt uutta väkeä vaalijärjestelyihin, sillä koronan aiheuttamien turvatoimien takia toimitsijoita tarvitaan myös normaalia enemmän.

Äänekoskella äänestäjille ei tarjota erikseen ulkoäänestyspaikkoja. Äänestäjä voi kuitenkin epidemiatilanteen takia niin halutessaan pyytää mahdollisuutta ulkoäänestykseen.

– Jos äänestyspaikalle tulee joku, joka haluaa äänestää ulkona, tarjoamme hänelle sen mahdollisuuden, mutta lähtökohtana on se, että äänestys tapahtuu sisätiloissa, Äänekosken hallintojohtaja Aleksi Heikkilä sanoo.

Lue seuraavaksi