1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Ministeri Krista Kiuru: Hallitus tähtää vapaampaan elämään jo kesäkuussa ja muuttaa siksi rokotusjärjestystä

Alueellista kohdentamista koskeva muutos on väliaikainen ja voimassa 31.5.2021 asti.

koronarokote
Sairaanhoitaja antoi nuorelle naiselle Pfizerin koronavirusrokotteen.
Päätös rokotteiden kohdentamisesta tehdään keskiviikkona. Nuori nainen sai koronavirusrokotteen Helsingin Jätkäsaaressa 14. huhtikuuta.Silja Viitala / Yle

Hallitus täsmentää Suomen koronarokotusjärjestystä, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (stm).

Aiempaa rokotusjärjestystä täsmennetään niin, että rokotuksia voidaan väliaikaisesti kohdentaa alueellisesti yhdenmukaisin ja avoimesti määritellyin epidemiologisin perustein. Alueellista kohdentamista koskeva muutos on voimassa 31.5.2021 asti.

Rokotteiden kohdentaminen hoidetaan niin, että Suomeen saapuvat Modernan rokotteen toimituserät ja kolmasosa Astra Zenecan rokotteen toimituseristä jaetaan niille sairaanhoitopiireille, joissa on todettu vähintään 100 koronatartuntaa 100 000 asukasta kohti edeltäneiden 14 päivän aikana.

Tällä hetkellä kyseinen ehto täyttyy Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson sekä Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueella.

Lisäksi alueellinen kohdentaminen edellyttää, että riskiryhmillä ja yli 70-vuotiailla henkilöillä on ollut mahdollisuus saada ensimmäinen rokoteannos. Kohdentaminen ei saa estää tai viivästyttää henkilöä saamasta tehosterokotetta.

Rokotteiden nopealla jaolla pyritään hillitsemään epidemian leviämistä, jotta kesäkuussa rajoituksia voitaisiin alkaa purkaa asteittain, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo Ylelle. Rokoteristiriita kuitenkin jakaa suomalaisia.

– Rokote mielletään suojana, jonka jokainen haluaa asuinpaikasta riippumatta. Päätös rokotteiden kohdentamisesta tehtiin sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksesta.

Sairaanhoitopiirien mukaan kohdentaminen ei vaikuta kovinkaan paljoa

Yksi pahimmista alueista koronaviruksen leviämisen kannalta on ollut koko pandemian ajan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. HUSin alueella ei ole kuitenkaan rokotettu vielä kaikkia riskiryhmiin kuuluvia ja yli 70-vuotiaita, HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen kertoo.

Tuominen epäilee kuitenkin sitä, voidaanko kohdentamista tehdä käytännössä: asetuksen käyttöönoton ehdot ovat tiukat ja kohdentaminen on mahdollista vain toukokuun loppuun saakka.

Varsinais-Suomeen hallituksen asetus tuo arvion mukaan joitakin kymmeniä tuhansia rokotteita lisää. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä pitää kohdentamista hyvänä asiana.

– Toukokuun loppuun mennessä se tarkoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin ainakin viisinumeroista lukua lisää rokotteita, Pietilä arvioi.

Päijät-Hämeessä rokotteiden kohdentaminen ei hetkauta suuntaan tai toiseen. Muutos enintään nopeuttaa hiukan rokottamista, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän rokotusvastaavan Kimmo Kuosmanen sanoo.

Rokotukset etenevät ikäryhmittäin

Riskiryhmien, sosiaali- ja terveydenhuollon koronapotilaita hoitavan henkilökunnan ja iäkkäiden henkilöiden rokottamisen jälkeen muut ihmiset rokotetaan koko maassa ikäryhmittäin. Rokotukset toteutetaan iän mukaan alenevassa rokotusjärjestyksessä: 60-69-vuotiaat, 50-59-vuotiaat, 40-49-vuotiaat, 30-39-vuotiaat ja 16-29-vuotiaat.

Asetuksen mukaan rokotuksen voi jatkossa antaa pistoksena myös hammaslääkäri. Lisäksi rokotuksen voi antaa terveydenhuollon ammattiin opiskeleva henkilö ammattilaisen valvonnassa.

Edellytyksenä on, että opiskelija on saanut asianmukaisen rokotuskoulutuksen. Aiemmin koronarokotuksen sai antaa vain lääkäri tai rokotuskoulutuksen saanut sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö.

Juttuun lisättiin ministeri Kiurun kommentit klo 16.29.

Lue seuraavaksi