1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Tutkijat selvittävät millaisia vaikutuksia koronarokotteiden yhdistämisellä on, kun monet maat ovat rajoittaneet Astra Zenecalla rokottamista

Tutkimuksessa selvitetään millaisia vaikutuksia on, kun toinen rokoteannos on eri valmistajan kuin ensimmäinen.

koronarokote
Astra Zenecan koronarokotepullo
Astra Zenecan koronarokotteen ongelmien takia rokotteiden yhdistämisen tutkiminen on entistä tärkeämpää. Beata Zawrzel / AOP

Tutkijat selvittävät voiko kahta eri koronarokotetta antaa samalle henkilölle.

Asia on entistä ajankohtaisempi, kun monet Euroopan maat ovat keskeyttäneet rokotuksia Astra Zenecan rokotteella ja alkaneet tarjota toisena annoksena jonkin muun valmistajan rokotetta.

Oxfordin yliopiston tutkijat värväävät parhailaan yli tuhatta vapaaehtoista yli 50-vuotiasta tutkimukseen, jossa asiaa selvitetään.

Tutkimuksessa Astra Zenecan tai Pfizerin rokotteen ensimmäisenä annoksena saaneille annetaan toisena annoksena joko samaa rokotetta tai Modernan tai Novavaxin rokotetta. Aiheesta kirjoittaa muun muassa BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Tarkoituksena on selvittää onko rokotteen vaihtamisella vaikutusta. Tiedolla on paljon merkitystä, jos suosituksiin tai rokotteiden saatavuuteen tulee muutoksia.

Saman tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa 800 osallistujalle annettiin ensimmäisenä annoksena Astra Zenecan rokote ja toisena Pfizerin rokote.

Ensimmäisen vaiheen tulosten odotetaan valmistuvan toukokuussa, joten vielä ei ole tiedossa millaisia vaikutuksia rokotemerkin vaihtamisella on.

Maailman terveysjärjestön rokotejohtaja Kate O'Brien totesi The Financial Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) aiemmin tällä viikolla, että päätösten tueksi asiassa tarvitaan näyttöä.

Eri maissa on tehty Astra Zenecan rokotetta koskevia päätöksiä sen jälkeen, kun rokotteen on havaittu voivan lisätä veritulppariskiä harvoissa tapauksissa.

Esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa Astra Zenecan rokotetta ei enää tarjota alle 60-vuotiaille, vaan tätä nuoremmille tarjotaan toiseksi rokotteeksi Pfizerin tai Modernan rokotetta.

Suomessa Astra Zenecaa ei anneta alle 65-vuotiaille.

Tutkijoiden yleinen käsitys on, että kahden eri rokotteen yhdistäminen on yleisesti ottaen turvallista. Tutkimuksissa pyritään selvittämään mahdollisia sivuvaikutuksia tai ei-toivottuja seurauksia.

Lue tästä artikkelista uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lisää aiheesta:

Yle selvitti, miten rokotuskampanja etenee maailmalla: Suomi yksi parhaista, monessa maassa ei ole annettu vielä yhtään koronapiikkiä

Lue seuraavaksi