Hyppää sisältöön

Työterveysyrityksille sovitellaan isoa roolia kesän koronarokotuksiin – rokotejakeluun toivotaan sujuvuutta ja selkeyttä

Kunnissa valmistellaan rokotussopimuksia suurimpien työterveysyritysten kanssa, mikä helpottaisi kuntien työtaakkaa.

Yksi isoista työterveyspalveluja tarjoavista yrityksistä on Pihlajalinna. Se on saanut itselleen suuria julkisen puolen asiakkaita, kuten keväällä Oulun seudun kuntien ja sairaanhoitopiirin työterveyspalvelut. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Yksityisille työterveysyrityksille sovitellaan isoa roolia kesän koronarokotuksiin.

Työterveyden piirissä arvioidaan Suomessa olevan lähes kaksi miljoonaa suomalaista. Potentiaali rokotusten järjestämiseen on iso, vaikka kaikki eivät isojen työterveysyhtiöiden asiakkaita olekaan. Rokotusvalmisteluja Suomessa on tehty jo syksystä alkaen.

Terveystalon julkisten palvelujen liiketoimintajohtaja Ville Salmen mukaan valmistelu valtion kanssa on edennyt hyvin, mutta kaikkiin kysymyksiin ei vieläkään ole vastausta. Esimerkiksi rokotejakeluun Salmi toivoo lisää selkeyttä ja sujuvuutta.

– Meillä on esimerkiksi influenssarokotuksissa lääkeyhtiöiden kanssa jo hyvin toimivat suorat toimitusketjut. Valtakunnallisesti niiden hyödyntäminen olisi paljon suoraviivaisempaa kuin nykyinen koronarokotteiden jakelumalli.

Myös työnantajat osallistuvat rokotustalkoisiin

Työntekijänsä rokotuksen maksava yritys saa valtiolta 10 euron korvauksen rokotuskerrasta. Yritys voi hakea rokotuskuluihin myös kelakorvausta, mutta sen saamista rajoittaa niin sanottu korvauskatto, jonka täytyttyä maksua ei enää saa.

Rokoteannokset maksaa valtio, mutta edellä mainitut korvaussummat eivät välttämättä kata rokotuskuluja, joista osa jää työnantajien maksettavaksi.

Kuluista huolimatta yrityksissä on kiinnostusta rokotuksiin, kertoo Pihlajalinnan johtava työterveyslääkäri Mervi Viljamaa.

– Käymme maksuja läpi asiakasyritysten kanssa, ja yrityksille osallistuminen rokotuksiin on tietenkin vapaaehtoista mutta tosi moni organisaatio on lähdössä mukaan.

Tilanne on samansuuntainen myös Terveystalossa, kertoo liiketoimintajohtaja Ville Salmi.

– Meillä on jo tosi paljon yrityksiä, jotka ovat ilmoittaneet, että haluavat hoitaa rokotukset meidän kautta.

Mehiläisen lääkärikeskusten liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf puolestaan nostaa sähköpostivastauksessaan esille työterveysrokotusten edut yrityksille. Esimerkiksi yritys, jolla on eri toimipaikkoja tai työntekijöitä useammasta kunnasta, pystyy helpommin sopeuttamaan toimintaansa omiin kuin eri tahtia eteneviin kuntakohtaisiin rokotuksiin.

Rokotusjärjestys etenee työterveydessäkin THL:n ohjeiden mukaisesti.

Työterveydestä toivotaan apua kuntien kiireisiin

Pohjois-Pohjanmaalla esimerkiksi Oulussa ja Raahen seudulla valmistellaan sopimuksia työterveyspalveluja tarjoavien yritysten kanssa. Tavoitteena on, että iso osa kuntien vastuulla olevista rokotuksista hoituisi alueella toimivien yritysten työterveyden kautta.

Esimerkiksi Raahen seudulla noin 30 prosenttia väestöstä eli lähes 10 000 henkilöä on isoimpien työterveysyhtiöiden asiakkaana, kertoo kuntayhtymän johtava lääkäri Susanna Halonen.

– Se on iso potti alueen asukkaista, ja heidän rokottaminen työterveydessä helpottaa meidän työtä.

Myös Oulun seudulla valmistellaan yhteistyötä yritysten kanssa. Oulun työssäkäyntialueella työterveysyrityksillä on noin 70 000 henkilöasiakasta

Kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo kertoo sähköpostivastauksessaan, että etenkin käytännön logistiikan suunnittelu teettää työtä mutta sopimusvalmistelu on pitkällä.

Ratkaisevassa asemassa järjestelyissä tulee olemaan rokotteiden saatavuus. Jos se kasvaa kesällä odotetusti, niin Mäkitalon mukaan työterveysyritysten antamat rokotukset ovat tarpeen.