Hyppää sisältöön

Soite kehittää aivoverenkiertohäiriöpotilaiden hoitoa – oikeanlainen apu nopeasti saataville

Aivoverenkiertohäiriöiden hoidossa tärkeintä on saada potilas mahdollisimman nopeasti oikeanlaisen hoidon piiriin. Soitessa hoitopolkua ollaan kehittämässä Oulun yliopistosairaalan kanssa. Avainasemassa on ensihoitotiimi.

Eri puolilla maata on viime aikoina yritetty parantaa aivoverenkiertohäiriöistä kärsivien hoitoa. Soitessakin asia on työn alla. Kuva: Laura Hyyti / Yle

Keski-Pohjanmaalla pyritään entisestään parantamaan aivoverenkiertohäiriöistä kärsivien ihmisten hoitoketjua.

Tällä hetkellä Soiten alueella ensihoito tutkii vuodessa runsaat 600 aivoverenkiertohäiriöepäilyä. Näistä 10–20 potilasta kärsii niin vakavista oireista, että keskussairaalatasoisen hoidon sijaan potilas on kuljetettava Oulun yliopistosairaalaan.

Suurin osa aivoverenkiertohäiriöpotilaista hoidetaan edelleen Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa, jossa on heille hiottu hoitoketju ensihoidosta kuntoutukseen asti.

Nyt kuitenkin mietitään keinoja, joilla vakavimmat tapaukset tunnistetaan heti ensihoitotilanteessa ja pystytään kuljettamaan suoraan Ouluun.

– Kuljetus tapahtuu esimerkiksi lääkärihelikopterilla ilman välipysäkkiä Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa. Tässä tehdään yhteistyötä Oys-Erva-alueella, kertoo palvelualuejohtaja Oskar Hagström Soitesta.

Aivoverenkiertohäiriöpotilaan paranemisen kannalta nopeus on tärkeää. Jos ensihoitotiimi pystyisi heti potilaan luokse saavuttuaan tunnistamaan sellaiset tapaukset, joissa ensimmäinen osoite on heti Oulun yliopistosairaala, eikä keskussairaala, oikeanlaiseen hoitoon pääsy nopeutuisi. Paikalle saapuvan ensihoitotiimin tukena on puhelimen päässä oleva ensihoitolääkäri.

Lue myös: