1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teiden kunnossapito

Mobiilipeli yhdistää huvin ja hyödyn: tosielämän Pac-Manit keräävät tietoa katujen kunnosta napsimalla virtuaalimarjoja ja tienaavat samalla rahaa – katso, miten homma toimii

Sovelluksen avulla joukkoistetaan kuntalaisille datan keruu siitä, millaisia päällystevaurioita kaupungin kaduilta löytyy.

teiden kunnossapito
Mobiilisovellus, jonka avulla kerätään dataa katujen kunnosta.
Esimerkiksi Vaasassa kaupunkilaiset voivat ladata puhelimeen sovelluksen, joka antaa karttanäkymän kaupungin teistä. Kaduilla on virtuaalisia objekteja, kuten kolikoita, mustikoita ja mansikoita, ja niitä autoilija kerää.

Katujen päällystevaurioita kartoitetaan uudella tavalla viikonloppuna Vaasassa, Lempäälässä ja Paimiossa: kuntalaiset joukkoistetaan keräämään dataa mobiilipelin avulla.

Samaa on luvassa toukokuussa Vihdissä ja Kuopiossa.

Esimerkiksi Vaasassa kaupunkilaiset voivat ladata puhelimeen sovelluksen, joka antaa karttanäkymän kaupungin teistä. Kaduilla on virtuaalisia objekteja, kuten kolikoita, mustikoita ja mansikoita, ja niitä autoilija kerää.

Samalla autoilijan kännykkäkamera kerää dataa katujen kunnosta. Data myydään kaupungille, joka saa sen avulla tietoa katujen päällystevaurioista. Tunnissa voi saada kokoon jopa 20–30 euroa.

Kun joku kerää objektin, se katoaa reaaliajassa kaikkien kartoista. Kaikki Vaasan tiet arvellaan saatavan hoidettua muutamassa tunnissa.

Kiinnostuneet voivat liittyä sovelluksen kehittäneen yrityksen sähköpostilistalle tai Whatsapp-ryhmään saadakseen tarkempaa tietoa.

Crowdcupa-yrityksen Tomi Paju esittelee mobiilisovellusta.
Sovelluksen kehittely lähti sen miettimisestä, miten ihmiset saataisiin innostumaan datan keräämisestä, kertoo Toni Paju.Jarkko Heikkinen / Yle

Liikennemerkit saatiin jo rekisteriin samalla tavalla

Idea sovellukseen lähti siitä, että tekoälyn avulla voidaan tunnistaa teiden vauriot videoista. Miksei siis kuka tahansa voi ajellessaan kerätä dataa?

– Siitä päästiin ongelmaan, miten sen tekisi niin, että se olisi järjestelmällistä ja saisi ihmiset innostumaan. Sitten tuli tällainen Pac-Man meets Pokemon Go -idea, kertoo sovelluksen kehittäneen tamperelaisen start-up-yritys Crowdchupan toimitusjohtaja Toni Paju.

Mukana on myös kaksi muuta yritykstä, joista toinen tarjoaa tekoälypohjaiseen analyysin ja toinen järjestelmän, jolla voi laskea, mihin vaurioihin kaupungin kannattaa euronsa sijoittaa saadakseen parhaan hyödyn.

Vaasa on kokeillut joukkoistamista aiemminkin: joulukuussa sen avulla kartoitettiin kaupungin 20 000 liikennemerkkiä. Kaupungin kuntatekniikan johtaja Jukka Talvi lähtee siitä, ettätällä kertaa saadaan onnistuneesti selvitettyä katujen kunto ja korjausvelan määrä.

Lue seuraavaksi:

Katuverkon kunnossapitoa kokeillaan Lappeenrannassa ja Imatralla pilvipalveluiden ja tekoälyanalyysin avulla – tarjolle tietoa katujen kulumisesta ja korjaustarpeista

Teiden kunnossapidosta saa elämänmakuista, joskus humorististakin tietoa urakoitsijoiden sometileiltä: "Ensimmäisiä kesän merkkejä..."

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 17.4. kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi