1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puutarhatontut

Huutava pula puutarhatontuista ravistelee Britanniaa – tonttutoimitukset myöhässä Suezin laivatukoksen takia

Britit ovat koristelleet puutarhojaan tontuilla jo 1800-luvulta asti.

puutarhatontut
Puutarhanhoito on kaikissa muodoissaan kasvattanut suosiotaan koronapandemian aikana, ja myös puutarhakoristeiden kysyntä on kasvanut.
Puutarhanhoito on kaikissa muodoissaan kasvattanut suosiotaan koronapandemian aikana, ja myös puutarhakoristeiden kysyntä on kasvanut.

Koronavuoden kotoilutrendi yhdistettynä Suezin kanaalin laivatukokseen on aiheuttanut ongelmia Britannian kotipuutarhureille. Brittien rakastamista puutarhatontuista on syntynyt huutava pula, kertoo BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Britit ovat koristelleet puutarhojaan tontuilla jo 1800-luvulta asti. Tänäkin päivänä moni britti katsoo, ettei puutarha ilman tatilla istuvaa tai onkivapaa pitelevää tonttua ole täydellinen.

Suezin tukos kuitenkin sotki rahtikuljetuksia pahan kerran ja muovista, kivestä tai betonista tehdyt tontut pönöttävät nyt kuljetuskonteissa laivoilla ja satamissa.

Puutarhaliikkeiden liiton toimitusjohtaja Iain Wylie kertoi, että toimitusketjut ovat olleet koronapandemian takia vaikeuksissa jo ennen kuin rahtilaiva Ever Given jäi poikittain jumiin Suezin kanaaliin.

Highfield Garden Worldin apulaisjohtaja Ian Byrne kertoi, että tonttukysyntä on koronarajoitusten aikana räjähtänyt käsiin, mutta tonttuja ei ole ollut saatavissa mistään.

– Emme ole nähneet tontun tonttua puoleen vuoteen, Byrne pahoitteli.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: Suezin kanavan tukos voi vaikuttaa vielä kuukausien päästä tuotteiden saatavuuteen ja hintoihin.

Miksi yhden aluksen epäonni saa koko maailmantalouden sekaisin ja aiheuttaa Suomen valtionbudjetin kokoisen laskun? Kerromme tässä jaksossa kaiken, mitä Suezin tukoksesta pitää tietää. Toivon ja Samin vieraana on merenkulun koulutus-, kehitys- ja tutkimuskeskus Aboa Maren kurssijohtaja Magnus Winberg.
Lue seuraavaksi