Hyppää sisältöön

Vaasan kaupunki ja Johnson Matthey allekirjoittivat aiesopimuksen akkutehdashankkeesta – "Hieno päivä Vaasalle ja Suomelle"

Tehdas olisi toiminnassa ehkä jo vuonna 2024 ja rakentaminen sille varatulla tontilla alkaisi vielä tänä vuonna.

Vaasan kaupunki ja brittiläinen Johnson Matthey aiesopimukseen akkutehdashankkeesta
Vaasan kaupunki ja brittiläinen Johnson Matthey aiesopimukseen akkutehdashankkeesta

Suomen Malmijalostus kertoo suunnittelevansa investointia Vaasaan suunniteltuun katodimateriaalitehtaaseen. Kumppanina ja tehdasinvestoinnin vetäjänä toimii brittiläinen pörssiyhtiö Johnson Matthey.

Vaasan kaupunki ja brittiläinen akkuarvoketjutoimija Johnson Matthey ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen. Brittiläisyhtiö on aloittanut suunnittelun tehtaan rakentamiseksi Vaasaan. Tehdas olisi toiminnassa vuonna 2024.

Varaus koskee noin 50 hehtaarin suuruista tonttia. Rakentaminen alkaisi Laajametsän alueella vielä tänä vuonna. Satojen hehtaarien alueelta nyt varattu tontti on numero 16.

– Isosta tontista ja alueesta on kyse tässä ensimmäisessä vaiheessa, sanoo kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

Katodimateriaalitehtaan kapasiteetti on 30 kilotonnia valmista materiaalia vuodessa.

Muun muassa nikkeliä ja kobolttia tehtaaseen tuodaan Harjavallasta, Satakunnasta, Nornickel yhtiöstä. Yhtiö ilmoitti viime viikolla lisäävänsä tuotantokapasiteettiaan.

Vauhtia alueen kehittämiseen

Aiesopimus koskee yhtä tonttia isolla akkuteollisuuteen soveltuvalla alueella. Kaupunginjohtaja Häyryn mukaan alueen kehittäminen alkaa tänään julkaistun aiesopimuksen myötä vauhdittua.

Hanke tulee olemaan työllistävä, mutta paljonko kaikkineen väkeä tarvitaan, sitä ei Häyry kerro.

– Se on sellainen asia, joka on sitten toimijan kerrottava, mutta sen verran voi sanoa, että hanke tulee olemaan erittäin työllistävä jo rakennusvaiheessa. Itse tehtaan rakentamisessa mutta myös kaikessa infrarakentamisessa tarvitaan väkeä, kertoo Häyry.

Isoin tontti on varattu kennotuotannolle, kennotehtailijalle, että sellaisen kanssa nyt käydään jatkokeskusteluita ja monien toimijoiden kanssa varmaan, sanoo Häyry.

– Tämä on päänavaus, ja tulemme saamaan myös muita toimijoita sinne. On varma, että alue lähtee kehittymään aika kovaa vauhtia. Kyllä me tulemme tekemään kaikkemme, että tämä tulee toteutumaan.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

"Merkittävä virstanpylväs"

Kaupunginjohtaja Tomas Häyry kuvaa päivää erittäin hienoksi.

– Tämä on hieno päivä Vaasalle ja Suomelle, iloitsee Häyry.

Hän pitää hanketta isona asiana akkuarvoketjussa ylipäätään.

– Tämä uutinen ja aiesopimus muodostavat merkittävän virstanpylvään siihen, että saadaan vahvasti ankkuroitua akkuarvoketjua Vaasaan. Katodimateriaalin valmistus on merkittävä asia. Se tarkoittaa sitä, että kestävät ratkaisut tulevat olemaan huippuluokkaa Suomessa ja Pohjolassa tämän jälkeen.

Työministeri Tuula Haatainen on tyytyväinen suomalaisen akkuklusterin rakentumisesta.

– Vaasaan suunniteltu iso investointi on jatkoa Suomen Malminjalostus Oy:n aiemmille uutisille Suomeen kaavaillusta prekursoritehtaasta. Suomalainen osaaminen ja vakaa investointiympäristö tukevat kansallisen akkustrategian mukaista kehitystä ja investointeja Suomeen.

Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen toteaa, että yhtiön tarkoituksena on luoda kestävämpiä ratkaisuja kaivos- ja akkualan teollisuuden käyttöön.

– Vaasaan suunniteltavaa akkumateriaalitehdasta koskeva strateginen yhteistyösopimuksemme Johnson Mattheyn kanssa avaa meille mahdollisuuden jatkaa kriittisten osaprosessien kehitystyötä akkumateriaalien tuotannon tehdasmittakaavassa.

Pohjalaiset kansanedustajat iloitsevat

SDP:n kansanedustajat Kim Berg ja Matias Mäkynen sekä RKP:n Joakim Strand ovat erittäin tyytyväisiä akkuhankkeen etenemiseen Vaasassa.

– Hienoa, että Suomi osoittaa kiinnostavuutensa akkuklusterin toimintaympäristönä. On tiedossa, että investoinneista käydään kovaa kilpailua, ja Euroopassa moni maa haluaa olla kohde uusien akkumateriaalien valmistuksessa, toteaa Mäkynen.

Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen iloitsee niin ikään päivän uutisesta.

– Tuli iso pohjalainen akkujytky, hehkuttaa Kurvinen.

Kurvisen mukaan satojen miljoonien akkumateriaaleja tuottavan tehtaan investoinnin työllistävät ja aluetaloudelliset vaikutukset tulevat olemaan mittavat.

– Tämä tulee ruokkimaan muita investointeja Vaasan seudulle ja pohjalaismaakuntiin laajemminkin.

Kurvisen mukaan hanke työllistää rakennusaikana 2000-4000 henkilötyövuotta. Tehdas itsessään työllistäisi satoja henkilöitä.

Brittiläisyhtiön varaus koskee noin 50 hehtaarin kokoista tonttia. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Salainen aiesopimus

Julkisuuteen tihkui maaliskuussa tieto alueen salassapidettävästä aiesopimuksesta, jonka vuoksi Vaasan kaupunginhallitus järjesti ylimääräisen kokouksen 12. maaliskuuta.

Tuolloin elinkeinoministeri Mika Lintilä kommentoi, että askelmerkit hankkeessa ovat vahvana selvillä, mutta neuvottelukumppanista hän ei kertonut mitään.

Yhtä lyhytsanaisia on oltu kaupungillakin. Myöskään kaupunginjohtaja ei ole raottanut salaisuuden verhoa hankkeen ympäriltä.

pelto, jolle akkutehdas on tulossa
Brittiläisyhtiö Johnson Matthey on aloittanut suunnittelun tehtaan rakentamiseksi Vaasaan. Katso tallenne kaupungin tiedotustilaisuudesta 18. huhtikuuta. Toimittaja on Tuomo Rintamaa.

Vaasan ja Mustasaaren yhteinen teollisuusalue

Akkuteollisuudelle kaavoitettu alue sijaitsee osin Vaasan ja osin Mustasaaren puolella. Laajametsän ja Granholmsbackenin alueet ovat yhdessä satoja hehtaareita.

Kunnat saivat kaavoituksen valmiiksi ja hyväksyttyä jo vuonna 2018. Silloin otsikoissa oli Teslan houkutteleminen alueelle.

GigaVaasaksi ristitty hanke herätti valtakunnallista huomiota ja kaupunginjohtaja Häyry sai käydä kertomassa jättisuunnitelmista monelle tiedotusvälineelle.

Tesla päätyi loppujen lopuksi vuonna 2019 perustamaan tehtaansa Berliiniin, Saksaan.

Vaasan akkumateriaalitehtaan alue on nopeasti rakennettavissa. Kuva: Anna Wikman / Yle

Vaasassa oli kaupungin mukaan koko ajan käyty neuvotteluita ja keskusteluita monien eri toimijoiden kanssa, mutta päätöksiä ei tullut. Kaupungilta vakuutettiin kuitenkin monella suulla, että asia etenee.

Nyt aiesopimus on tehty, ja vihdoin voidaan myös kertoa julkisuuteen minkälasesta sopimuksesta on kyse ja keitä hankkeessa on mukana.

Ylen lähetyksessä ovat haastateltavina Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry, tuotantotalouden professori Petri Helo Vaasan yliopistosta ja Giga-tiimin myynti- ja markkinointijohtaja Marko Kuokkanen Merinovasta.

Aiheesta voi keskustella tiistaihin 20. huhtikuuta kello 23:een asti.

Aiheesta aiemmin:

.
.