Hyppää sisältöön

Potra naaraskuutti paistatteli päivää eteläisellä Saimaalla – kokenut pesälaskijakin yllättyi kohtaamisesta

WWF:n aluevastaavana toimiva Ismo Marttinen ikuisti jäällä lepäävän naaraskuutin vajaa viikko sitten.

Kuutti pötköttää jäällä
Video: Ismo Marttinen / WWF

Taipalsaarelainen Ismo Marttinen pääsi viime viikon sunnuntaina todistamaan harvinaista näkyä. WWF:n aluevastaavana toimiva Marttinen oli pari päivää aiemmin löytänyt saimaannorpan poikaspesän eteläiseltä Saimaalta, Taipalsaaren kunnan alueelta.

Marttinen oli viemässä pesän läheisyyteen riistakameraa, jonka avulla saadaan kuvattua pesään syntyneen kuutin turkkikuviointia tutkimuksia varten.

– Olin asentamassa kameraa luodon reunalla, kun kuutti päätti tulla esiintymään jäälle, Marttinen kertoo.

Kohtaaminen oli Marttisen mukaan täysi yllätys. Hän korostaa, että nimenomaan kuuti tuli katsomaan tutkijaa, eikä toisinpäin.

– Kohtuullisen harvoin kohtaan norppia pesänkartoitus- ja tutkimustyössä. Tällä kertaa kuutti halusi tulla iloksi sukeltelemaan lähistölle.

Marttinen ikuisti jäällä touhuilevan kuutin muutaman kymmenen metrin päästä.

– En jäänyt pidemmäksi aikaa seuraamaan kuuttia, sillä en missään nimessä halua aiheuttaa omalla läsnäololla minkäänlaista häiriötä. Juuri sen takia en useinkaan julkaise kuvia, koska se voi houkutella arimpaan pesimäaikaan ihmisiä ottamaan söpöjä otoksia.

Lainsuojaton

Ismo Marttinen näki myös vilauksen reilun kuukauden ikäisen kuutin emosta.

– Todennäköisesti emo käy vielä imettämässä kuuttia. Kun Saimaan jääkansi sulaa, kuutti levittää reviiriään pikkuhiljaa laajemmalle. Emo vieroittaa kuutin noin kuukauden päästä, jonka jälkeen se on omillaan.

WWF:n mukaan poikasen alkutaival saattaa olla edellisinä vuosina syntyneitä kuutteja turvattomampi, sillä Saimaalla ei ole tällä hetkellä voimassa lakisääteisiä kalastusrajoituksia.

Kiista kalastusrajoitusten kestosta Saimaalla on lykännyt kalastusasetuksen voimaantuloa valtioneuvostossa. Viisi vuotta voimassa ollut vanha asetus raukesi tällä viikolla, joten tällä hetkellä ei ole voimassa asetusta, joka rajoittaisi kalastusverkkojen käyttöä Saimaalla kevätkuukausina.

Ismo Marttisen mukaan huoli norpista on suuri, jos päätöksiä ei saada pian aikaiseksi.

– Kovasti odotamme, että valtioneuvosto tekisi viisaita päätöksiä norpan suojelusta tulevaisuudessa. Norppakanta on kasvussa, mutta se saa olla kasvussa pitkään, että voi sanoa lajin tulevaisuuden olevan turvattu.

Eteläisen Saimaan kuuttitilanne lupaava

Marttinen on tehnyt vapaaehtoistyötä saimaannorpan puolesta vuodesta 1979 alkaen. Hän ollut mukana pesälaskennoissa, apukinostöissä ja pesäsukelluksissa. Marttinen on myös avustanut norppatutkimuksessa.

Pesälaskennoissa lasketaan norpan pesät ja arvioidaan syntyneiden poikasten lukumäärä pesistä löytyneen kuutinvillan avulla.

Saimaan alueen pesälaskentojen tulokset selviävät todennäköisesti toukokuussa. Marttisen mukaan tilanne varsinkin eteläisellä Saimaalla lupaa hyvää kuuttien määrän suhteen.

Lue myös:

.
.