Hyppää sisältöön

Korona leviää hindujen valtavalla kylpyfestivaalilla, asiantuntijat pelkäävät juhlan muuttuvan "superlingoksi"

Pohjois-Intiassa järjestettävään kumbh mela -tapahtumaan osallistuu miljoonia pyhiinvaeltajia.

Kumbh mela on merkittävä juhla hinduille, jotka tulevat huuhtomaan syntinsä Ganges-jokeen.
Kumbh mela on merkittävä juhla hinduille, jotka tulevat huuhtomaan syntinsä Ganges-jokeen.

Intiassa miljoonat hindulaiset pyhiinvaeltajat ovat jättäneet noudattamatta turvavälejä ja muita koronaohjeistuksia uskonnollisella kumbh mela -festivaalilla Haridwarin kaupungissa.

Terveysasiantuntijat ovat huolissaan koronan leviämisestä huhtikuun alussa virallisesti alkaneella festivaalilla.

Kyseessä on merkittävä juhla hinduille, jotka tulevat huuhtomaan syntinsä Ganges-jokeen.

Asiantuntijat pelkäävät, että festivaalista on tulossa valtava koronan superlevitystapahtuma, kun tiivissä väkijoukoissa tartunnan saaneet pyhiinvaeltajat palaavat koteihinsa eri puolille Intiaa.

Pyhiinvaeltajat kylpivät Gangesissa kumbh mela -festivaalilla huhtikuussa 2021. Kuva: Idrees Mohammed / EPA
Uskonnollisessa kulkueessa oli keskiviikkona tiivis tunnelma kumbh mela -festivaalilla Haridwarissa. Kuva: Drees Mohammed / EPA

Festivaalin ajaksi juhlapaikalle on perustettu telttakaupunki, jossa pyhiinvaeltajat ja pyhät miehet asuvat.

Uutistoimisto AFP:n mukaan pelkästään tällä viikolla kahden merkittävän juhlapäivän aikana festivaalilla on käynyt 4,6 miljoonaa pyhiinvaeltajaa.

Festivaalille osallistuu 13 merkittävää hindulaista akhadaa eli askeetikkojen järjestöä. Kaksi niistä on nyt ilmoittanut vetäytyvänsä tapahtumasta pahenevan koronatilanteen takia.

Yksi korkea-arvoinen uskonnollinen johtaja on kuollut koronaan festivaalin yhteydessä ja kymmenet muut uskonnolliset johtajat ovat saaneet tartunnan.

Viranomaisten mukaan Nirwani-akhadan 65-vuotias johtaja, Mahamandaleshwar Kapil Dev Das, kuoli torstaina sairaalassa koronavirustautiin.

– Olemme löytäneet noin 2 000 koronatartuntaa pyhiinvaeltajien satunnaistestauksissa maanantaista alkaen, festivaalin johtajistoon kuuluva Harbeer Singh kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Suojavarusteisiin pukeutuneet terveysviranomaiset partioivat kumbh mela -tapahtumassa Haridwarissa. Kuva: Idrees Mohammed / EPA

Singh sanoi, että he vaativat festivaalin osallistujilta todistuksen negatiivisesta koronatestistä. Hänen mukaansa yli 25 000 pyhiinvaeltajaa vierailee juhlapaikalla päivittäin.

Järjestäjät odottavat, että 2–3 miljoonaa ihmistä tulee paikalle festivaalin viimeisenä merkittävänä kylpypäivänä 27. huhtikuuta.

Uttarakhandin osavaltio on antanut kumbh melan järjestämiseen poikkeusluvan, joten tapahtuman ei tarvitse noudattaa osavaltiossa voimassa olevaa koronarajoitusta, joka kieltää yli 200 ihmisen kokoontumiset.

Osavaltion pääministeri Tirath Singh Rawat sanoi huhtikuun alussa, että pyhiinvaeltajia ei häiritä tarpeettomasti koronarajoitusten nimissä. Myöhemmin Rawat sai itsekin posiitivisen tuloksen koronatestissä.

Tautitilanteen takia festivaalia on kuitenkin lyhennetty. Normaalisti kumbh mela alkaa tammikuussa ja kestää lähes neljä kuukautta.

Viimeisen vuorokauden aikana Intiassa on todettu yli 217 000 uutta koronatartuntaa. Huhtikuun aikana maassa on rekisteröity uusia tartuntoja yhteensä jo yli kaksi miljoonaa.

Intiassa on pandemian aikana kirjattu yhteensä lähes 175 000 koronaan liittyvää kuolemaa ja 14,3 miljoonaa tartuntaa. Vain Yhdysvalloissa on rekisteröity enemmän tartuntoja.

Kumbh mela -festivaali järjestetään 12 vuoden välein pohjoisessa Uttarakhandin osavaltiossa sijaitsevassa Haridwarissa.