1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Suomen korkein ilmaantuvuusluku on nyt Itä-Savossa, tilanne paheni kolmessa viikossa

Savonlinnassa on tällä hetkellä useita aktiivisia tartuntaketjuja. Tartunnat ovat tulleet pääasiassa jatkotartuntoina esimerkiksi perheiden sisällä ja karanteenissa oleville.

koronavirus
Savonlinnan keskussairaala
Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterissa on tällä hetkellä Suomen korkein ilmaantuvuusluku. Väestömäärään suhteutettu luku on huidellut pahimmillaan lähes parissa sadassa. Video: Kati Rantala / Yle

Savonlinnan seudun koronatilanne paheni kolmen viime viikon aikana, ja tartuntojen ilmaantuvuusluku nousi lyhyessä ajassa nopeasti.

Itä-Savossa väestömäärään suhteutettu ilmaantuvuusluku on huidellut pahimmillaan lähes parissa sadassa. Se on tälläkin hetkellä Suomen korkein (siirryt toiseen palveluun), Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissäkin on väkilukuun suhteutettuna vähemmän koronatartuntoja.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri on noin 40 000 asukkaallaan Manner-Suomen pienin sairaanhoitopiiri.

– Tilanne on meillä rauhoittumassa. Viimeisen viikon aikana tartuntojen määrä puolittui edellisestä viikosta, ja ilmaantuvuusluku on laskussa. Korkea se tosin yhä on, sanoo Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen.

Savonlinnalaisesta työyhteisöstä liikkeelle lähteneessä tartuntaketjussa on todettu tähän mennessä yli 70 tartuntaa. Viime perjantaina varmistui, että työyhteisöön liittyvä tartuntaketju on koronaviruksen eteläafrikkalaista muunnosta.

Itä-Savon koronatartunnoista suhteellisesti suuri osa on ollut eteläafrikkalaista virusmuunnosta. Itä-Savon lisäksi sitä on todettu lähinnä pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa.

– On varmaan sattumaa, että täällä on Etelä-Afrikan muunnosta. Se on kyllä ärhäkkä tarttumaan, Luukkonen sanoo.

Uusin tartuntaketju liittyy Savonlinnan taidelukioon. Ketjussa on todettu useita positiivisia testituloksia.

– Olemme pyrkineet tiedottamaan aiempaa tehokkaammin siitä, mitä karanteeni ja eristys tarkalleen ottaen tarkoittavat. Meillä oli hieman huolta siitä, toteutuvatko karanteenit oikeasti, Luukkonen sanoo.

Karanteenissa ei esimerkiksi voi mennä kauppaan tai muihin julkisiin tiloihin, eristyksissä oleva ei käy edes ulkona.

Myös Asemantien päiväkotiin liittyvässä ketjussa on tullut useita tartuntoja.

Taidelukio ja Savonlinnan lyseon lukio siirtyivät etäopetukseen satojen altistumisten takia viime viikolla.

Koronatestejä on tehty Savonlinnan keskussairaalan infektioasemalla parin viime viikona aikana ennätysmäärä, yli tuhannen testin viikkotahdilla. Myös rokotukset ovat edenneet vauhdilla, ja rokotuskattavuus onkin koko maan kärjessä.

Korjattu 20.4. klo 15.51: Täsmennetty eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen esiintyvyyttä Itä-Savon lisäksi pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa.

Voit keskustella aiheesta 20.4. klo 23.00 saakka.

Lue seuraavaksi