Hyppää sisältöön

Vaasalaisyrittäjien sietokyky alkaa olla lopussa: toiminta ei ole uusilla koronarajoituksilla kannattavaa, joten ovet pysyvät kiinni

Vaasalaiset yökerhot näyttävät pysyvän kiinni, koska hallituksen kellonaikalinjausta pidetään naurettavana

Yrittäjä Jonathan Ekman kertoo, että he päättävät lähipäivinä, avaavatko Oliver's Inn -ravintolan vai eivät. Kuva: Sebastian Björklund / Yle

Koronaepidemian leviämis- ja kiihtymisalueilla alkoholin tarjoilu loppuu kello 17. Anniskelupaikat, kuten baarit, pubit ja yökerhot voivat olla auki kello 18, ruokaravintolat ja kahvilat sulkevat ovensa kello 19.

Pohjanmaan maakunta on kiihtymisvaiheessa. Samoin tuntuvat olevan myös paikalliset ravintolayrittäjät.

Vaasalainen ravintolayrittäjä Saku Railio ei ymmärrä hallituksen päätöstä, eikä varsinkaan nopeutta, jolloin ravintoloille jää vain päivä, pari aikaa reagoida.

– Meiltä kyllä odotetaan, että pitää kaiken maailman työlainsäädäntö hoitaa by the book, mutta kun suuret johtajamme tekevät näitä päätöksiä, niin ei mitään helvetin väliä, mies puuskahtaa.

Railion mielestä koronatilannetta ei saisi tarkastella maakuntakohtaisesti, vaan kunnittain.

– Jos saakeli soikoon joku puolalainen tuulimyllyasentaja sairastuu Kristiinankaupungissa, niin Vaasassa pitää laittaa ravintolat kiinni!

Bank& Pocketin ja Food & Winen lounastarjoilu alkaa maanantaina Saku Railion mukaan. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

"Vuoden aikana on jo tippunut 70 pinnaa!

Anniskeluravintoloihin voidaan ottaa kolmannes normaalista asiakasmäärästä, ruokapaikkoihin puolet. Asiakkaat on ohjattava ravintolan sisätiloissa istumaan paikoillaan, täten tanssiminen ja karaoke ovat kiellettyjä.

Railiolla on useita ravintoloita Vaasassa ja ympäristössä. Hän on kyennyt koronarajoitusten aikana pitämään käynnissä vain Vaasan Sähkön henkilöstöravintolan ja aina välillä myös keskustassa sijaitsevan Bank & Pocketin ja sen yhteydessä toimivan Food & Winen.

Ensi maanantaina 19. huhtikuuta Railio yrittää käynnistellä ruoka- ja viiniravintolansa lounastarjonnan.

– Aloitetaan heittämällä vanhentuneet tarvikkeet pois. Se on jouduttu tekemään jo kolmesti koronan aikana, eikä niitä hävikkejä ja sulkemisesta ja avaamisesta koituneita kuluja meille korvaa kukaan. Vuoden aikana on tippunut liikevaihdosta 70 pinnaa!

Susanna Tuohiniemi toivoo, että vapunviettäjät uskaltautuisivat ravintoloihin brunssille. Kuva: Sebastian Björklund / Yle

Myös toimitusjohtaja Susanna Tuohiniemeä ärsyttää, ettei yrityksille anneta reagointiaikaa, vaan on elettävä päivä kerrallaan.

Tuohiniemi luotsaa kahta iltaravintolaa eli Fontana Club yökerhoa ja karaokeravintola Tørst Companya, jotka pysyvät edelleen maanantaina kiinni. Ruokaravintola Fondis jatkaa auki arkisin lounasajalla sekä viikonloppuisin rajoitusten mukaan.

– Iltapäivät ovat ravintolalle kuin ravintolalle tyhjäkäyntiä. Vaikka menisimme minimillä niin, että 15–16 aikaan olisi kaksi töissä ja paikalla pari asiakasta, ei toiminta kannata. Kun ei saa olla illalla auki, ei olisi edes esivalmistelujen tekemistä, Tuohiniemi sanoo.

1h+k -ravintola ehti Staffan Rönnin ja Fredrik Ohlsin mukaan tehdä tuhansien eurojen tavaratilauksen, ja sitten hallituksen päätös olikin näin tiukka. Kuva: Sebastian Björklund / Yle

"Kassa on tyhjä"

Yrittäjä Jani Mattlar on juuri etsiskellyt kassasta rahaa, että pystyi hakemaan kaupasta siivousvälineitä. Mies avaa Club barin aikaisintaan viikon kuluttua perjantaina tai viikonloppuna.

– Pyöritän sporttibaaria ja eiväthän pelit edes pyöri päivisin, hän puuskahtaa.

Mattlar pettyi karvaasti hallituksen linjaamaan kello 18 sulkemisaikaan.

– Olisi ollut edes tarjoilu 22 ja auki 23 asti. Sillä olisi saanut edes jotenkin rahoitettua kiinteitä kuluja.

Ravintolitsija Jani Mattlar
Jari Mattlar pettyi raskaasti hallituksen ratkaisuun.

Mattlar ehti juuri tehdä juoma- ja tavaratilauksen, kun uskoi, että aukioloaika olisi vapautunut vähän joustavammaksi.

– Tilaus on maanantaina maksettava, mutta kassa on tyhjä. Ja näillä kellonajoilla ei ole järkeä pitää ovea auki, koska heti, kun avaamme, loppuu tuki ja jäämme roikkumaan oman onnemme varaan.

Mattlar toteaa, että luottamus päätöksentekijöitä kohtaan on nollassa. Hän peräänkuuluttaa päättäjiltä enemmän yhteistyötä ravintola-alan edustajien kanssa. Myös tiedonkulussa olisi parantamisen varaa.

– Nyt tieto pitää saada mediasta. Miksi ei laiteta alan toimijoille yhteistä portaalia, josta viimeisimmät tiedot löytyisivät heti.

Voit keskustella aiheesta 17.4. kello 23 asti.

.
.